main logo
2556

Igor Grosu: Bandiții nu au ce căuta în politicul din R. Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat de ce legislativul a votat pentru a le interzice unor reprezentanți ai fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, de a candida la alegerile locale care vor avea loc pe 5 noiembrie curent.

Igor Grosu: Bandiții nu au ce căuta în politicul din R. MoldovaFoto: Știri.md

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui podcast pentru ZdG, transmite Știri.md

„Vorbim despre o grupare criminală organizată, care se află în afara legii. Eu am o părere la care foarte mult țin. Și părerea mea coincide cu partidul pe care îl reprezint. Bandiții nu au ce căuta în politicul din R. Moldova, mai cu seamă, în procesele electorale. Da, a fost o decizie fără precedent”, susține Igor Grosu. 

Potrivit președintelui Parlamentului, legislativul s-a inspirat însăși de la decizia CC, care spune clar că „pe tot parcursul activității, această grupare criminală organizată a încălcat toate legile, în toate scrutinele electorale”. 

„Ea prin esență nu poate respecta legea, ca bandiții, și nu au cum să o respecte. Dincolo de decizia CC, care vine cumva în disonanță un pic mult cu ceea ce s-a decis prima data și a doua oară, noi trebuie să acționăm și să nu ne uităm ce ne place și ce nu ne place, pentru că suntem oameni de stat. Am fost fericiți de această decizie și joi a trebuit foarte repede să acționăm pentru a nu permite acestor persoane să intervină în campania electorală”, a mai spus Igor Grosu. 

Amintim că Curtea Constituțională a suspendat acțiunea articolului 16 din Codul electoral pe 28 septembrie, fapt ce permite membrilor Partidului Șor să candideze la alegeri.

Dorin Recean a convocat în ședință CSE, în cadrul căreia a fost adoptată decizia prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie. 

„Nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții. Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

Citește și: 

Motivele pentru care foștii membri ai PP Șor pot participa la alegeri

Marina Tauber, după decizia CC: Sunt într-un șoc plăcut

BCS boicotează ședința Parlamentului. Batrîncea: Am ajuns la un absurd

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării