main logo
2940

Motivele pentru care foștii membri ai PP Șor pot participa la alegeri

Prevederile legislației, conform cărora membrii fostului Partid „ȘOR” nu pot candida la funcțiile elective în următorii cinci ani, nu asigurau un remediu efectiv împotriva unor decizii ale organelor electorale în procesul de înregistrare a canddiaților.

Motivele pentru care foștii membri ai PP Șor pot participa la alegeri

Declarația a fost făcută de judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, care a prezentat motivele pentru care au fost anulate prevederile Codului electoral, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Unul dintre motivele care a stat la baza deciziei de azi a CCM a fost lipsa unor argumente la amendamentul aprobat de Parlament, care majora interdicția de participare la alegeri de la 3 la 5 ani.

„În proiectul de lege, autorii au stabilit că interdicția va fi aplicată pentru o perioadă de 3 ani. Totuși, doi deputați în Parlament au înregistrat un amendament în care au propus majorarea duratei interdicției de la 3 la 5 ani. Acest amendament nu a fost însoțit de vreo motivare”, a declarat judecătorul.

Potrivit lui, la votarea deciziei de majorare a termenului de aplicare a interdicției nu a fost prezentată o justificare obiectivă din partea Parlamentului.

Un alt motiv pentru care s-a decis anularea prevederilor din Codul electoral ține de lipsa unei distincții clare dintre conducerea formațiunii și membrii acesteia.

„Interzicerea partidului nu este în drept să afecteze în mod direct drepturile fundamentale ale tuturor acestor cetățeni. Restricțiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective care să aibă în vedere rolul jucat de candidat la acțiunile, pentru care partidul politic a fost declarat neconstituțional”, a spus Țurcan.

Astfel, a adăugat magistratul, Parlamentul urma să aibă în vedere, că pot exista situații, în care unii membri minoritari din cadrul partidului, care făceau parte din organele executive, s-au disociat sau nu au participat la luarea unor decizii imputate ulterior la declararea neconstituționalității formațiunii.

„Norma contestată nu făcea deosebire între membrii organului executiv central care au participat activ la faptele pentru care partidul a fost declarat neconstituțional, cei care au avut un rol neutru, rol nesimnificativ sau care nu au avut niciun rol”, a menționat judecătorul.

Știri.md amintește că Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile Codului electoral, conform cărora membrii fostului Partid „ȘOR” nu au dreptul să candideze la funcțiile elective pentru o perioadă de 5 ani.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării