main logo
2041

Ambasadorul UE la Chișinău: Viitorul R. Moldova este alături de noi

Doi ani în urmă, integrarea europeană era pentru mulți moldoveni un vis, o dorință despre ceva ce știi că este undeva departe și este extrem de greu de atins. Acum, toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord că viitorul Moldovei este în UE.

Ambasadorul UE la Chișinău: Viitorul R. Moldova este alături de noiFoto: ipn.md

Declarații în acest sens au fost făcute de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care a precizat că R. Moldova a început călătoria spre UE, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Ambasadorul Uniunii Europene a menționat că decizia de a începe negocierile de aderare a fost luată joi la nivel politic de către liderii țărilor europene. Ea s-a bazat pe raportul Comisiei Europene care a constatat progresele realizate de Moldova în domeniile-cheie, precum reforma justiției, lupta împotriva corupției și statul de drept.

„Știu că ați depus 120% efort ca să nu existe niciun dubiu referitor la voința fermă a Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă atât determinarea moldovenilor, cât și angajamentul Uniunii Europene de a-și realiza promisiunile. Sper că acum, când este tot mai clar că Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, integrarea europeană va avea un sens național”, a spus șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Jānis Mažeiks a adăugat că pentru Moldova urmează multă muncă dificilă și multe decizii complexe, dar, spre deosebire de acum doi ani, visul european al Republicii Moldova este o realitate care prinde tot mai mult contur.

Știri.md amintește că zeci de moldoveni s-au adunat în fața sediului Președinției, la invitația președintei Maia Sandu, pentru evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”.

În cadrul evenimentului, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a spus că ușa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului și muncii tuturor oamenilor de bună-credință din această țară.

De menționat că joi, 14 decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

La scurt timp, Maia Sandu a felicitat populația țării menționând că decizia CoE de a deschide negocierile pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană este o victorie a tuturor cetățenilor.

De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj de felicitare în care a spus că viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană.

Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că decizia Consiliului European reprezintă un moment istoric pentru R. Moldova.

În final, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a evidențiat determinarea R. Moldova de a ajunge la standardele europene, precum și efortul depus constant de țară pentru a îndeplini scopurile propuse.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării