main logo
2632

Dorin Recean, după deschiderea negocierilor de aderare la UE: Moldova este europeană

Prim-ministrul Dorin Recean a venit cu un mesaj de felicitare după ce astăzi, 14 decembrie, Moldova a obținut acordul pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Dorin Recean, după deschiderea negocierilor cu UE: Moldova e europeanăpoză simbol

Oficialul menționează că decizia este rezultatul efortul depus alături de Maia Sandu din ultimii ani, transmite Știri.md.

„Felicitări, dragi cetățeni! Astăzi începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Decizia istorică a Consiliului European, luată cu votul unanim al celor 27 de lideri europeni, este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene.

Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE”, a spus premierul Dorin Recean.

Știri.md amintește că statele membre ale Uniunii Europene au dat verdictul. Moldovei şi Ucrainei le-au fost deschise negocierile de aderare la UE.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării