main logo
21387

Consiliul de la Bruxelles a deschis negocierile de aderare a R. Moldova la UE

Consiliul European a decis, astăzi, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

Consiliul de la Bruxelles deschide negocierile de aderare a R. MoldovaFoto: simbol

Decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE” , a menționat prim-ministrul Dorin Recean, transmite Știri.md.

Cele 26 de țări din cadrul comunității au reușit să ajungă la un numitor comun, însă premierul ungar s-a abţinut la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor.

De asemenea, Viktor Orban a părăsit sala înainte ca liderii UE să anunțe decizia.

„Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea acestei alegeri iraţionale a celorlalte 26 de ţări şi deci s-a abţinut”, a spus Viktor Orban.

Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie a anului trecut, iar pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării