main logo
938

Concluziile CAG al UE: Apreciem progresul Moldovei în calea spre aderare

În ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

Concluziile CAG al UE: Apreciem progresul Moldovei în calea spre aderareFoto: Simbol

Aceasta este una din concluziile Consiliului Afaceri Generale (CAG), care a discutat pe 12 decembrie, la Bruxelles, subiectul privind extinderea Uniunii Europene, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Mai exact, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene s-au reunit în cadrul CAG și au adoptat concluziile Consiliului cu privire la extinderea UE, stabilite în baza pachetului de extindere votat de Comisia Europeană, pe 8 noiembrie.

„UE este pregătită să sprijine R. Moldova în continuare în reformele sale și în implementarea lor susținută, inclusiv în ceea ce privește parcursul său european”, se mai arată în concluzii.

În legătură cu aspectele fundamentale, Consiliul a recunoscut angajamentul clar al R. Moldova față de procesul său de reformă, evidențiind importanța menținerii unui progres real și sustenabil în domenii precum statul de drept, justiția și drepturile fundamentale. În special, s-a subliniat necesitatea avansării în reforma comprehensivă a justiției, lupta împotriva corupției și de-oligarhizare.

Citește întreg articolul pe Tv8.md.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării