main logo
2140

PE cere Consiliului Europei să înceapă negocierile de aderare cu Moldova

Parlamentul European cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

PE cere Consiliului Europei să înceapă negocierile de aderare cu MoldovaColaj: Știri.md

Potrivit eurodeputatului român Siegfried Mureșan, o rezoluție în acest sens a fost adoptată în ședința de astăzi, 13 decembrie, cu o largă majoritate, de 468 de voturi pentru, 99 împotrivă și 58 de abțineri, transmite Știri.md.

„Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la finalul anului. Am cerut acest lucru într-o rezoluție inițiată de mine și votată în luna octombrie de plenul Parlamentului, iar acum reconfirmăm această solicitare în rezoluția de astăzi. Considerăm că cele două țări sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a scris Mureșan pe Facebook.

Eurodeputatul a menționat că este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să sprijine integrarea europeană a statelor din vecinătatea UE, precum R. Moldova și Ucraina.

„Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră. Cu cât R. Moldova și Ucraina sunt mai stabile și mai reformate, cu atât mai în siguranță suntem și noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat și modernizat”, a conchis Mureșean.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării