main logo
3688

Maia Sandu: Orice s-ar întâmpla, Moldova e ancorată pe calea europeană

Orice decizie va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Maia Sandu: Orice s-ar întâmpla, Moldova e ancorată pe calea europeanăFoto: Simbol

De această părere este președintele R. Moldova, Maia Sandu, care a precizat în cadrul ediției speciale ale emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Voceabasarabiei.md că acum un an și jumate, toate statele membre ale UE au deschis poarta și au spus clar că R. Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene, transmite Știri.md.

„Inițierea negocierilor este un pas tehnic și ne dorim ca acest pas să fie făcut mai devreme decât mai târziu, dar indiferent dacă se va întâmpla în această săptămână decizia sau dacă se va întâmpla peste o lună sau două asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră. Aderarea la UE înseamnă în primul rând transformarea statului nostru de tipul statelor UE”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a menționat că nu contează dacă R. Moldova va primi acum sau mai târziu începerea negocierilor de aderare pentru că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească pentru a aduce standardele de viață ale cetățenilor la nivelul celor din UE.

„Pe calea acestor transformări nu ne oprim indiferent dacă decizia va fi vineri sau luni. Știm ce avem de făcut, trebuie să avem instituții care corespund standardelor instituțiilor europene, trebuie să avem un mod de a guverna țara la toate nivelurile similar modului de guvernare în statele europene, trebuie să muncim în continuare ca să aducem standardele de viață ale cetățenilor la nivelul standardelor de viață în UE cu ajutorul Uniunii Europene”, a conchis Maia Sandu.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării