main logo
1811

Maia Sandu: Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE

Șefa statului Maia Sandu spune că decizia Consiliului European de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria tuturor. „Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, menționează șefa statului într-un mesaj de felicitare.

Sandu: Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UEFoto: simbol

Maia Sandu declară că suntem europeni și acest lucru este recunoscut de UE, transmite Știri.md.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis „da” pentru țara noastră, au zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți -al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a declarat Maia Sandu.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării