2477
2
Putoarea se va menține în Chișinău. Apă-Canal: Bacteriile au murit
2477
2

Directorul Apă-Canal, Valeriu Meșca, a fost chemat la raport în cadrul ședinței Guvernului din 11 septembrie. Acesta afirmă că mirosul urât care vine peste Capitală ar avea două cauze.

Pe de o parte, există o problemă cu stocarea nămolului care se acumulează la stația de epurare. Pe de altă parte, în sistemul de canalizare se scurg deșeuri lichide de la fabrici și spălătorii, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Și bacterile care fermentează deșeurile lichide, se pare că aproape au pierit, afirmă Meșca. 

„Pe teritoriul stației de epurare s-ar fi acumulat 750 mii tone de nămol din 2009 până în prezent. Tubii instalați ar fi rezolvat temporar problema mirosului, nu și a stocării”, crede directorul. 

„În prezent sunt nouă lacuri cu adâncimea de 12 metri în care se stochează acest nămol. În condițiile în care el nu este deshidratat definitiv, fermentează, iar când bate vântul mirosul se duce spre capitală”, explică Meșca.

O altă cauză ar fi faptul că în sistemul de canalizare nimeresc resturi din activitatea unor agenți economici cu concentrație sporită de fosfați, proteină și detergenți. 

„Nivelul detergenților în apă depășește norma de 50 de ori. Resturile vin de la curățătoriile din oraș”, afirmă directorul Apă-Canal.

Alte analize arată că bacteriile benefice care ar echilibra conținutul apei, au murit în mare parte. Acum indicile indică 2-3 bacterii în loc de 20. 

Întrebat dacă s-a încercat restabilirea cuturilor de microorganisme, directorul a răspuns că pe acest caz este pornită o anchetă internă.

„Totuși, problema mirosului neplăcut nu va fi soluționată curând. Ea nu a apărut acum, există de ani de zile”, a concluzionat Meșca.

Știri.md amintește că sâmbătă, 7 septembrie, săturați de mirosul urât simțit din Chișinău până la Anenii Noi, reprezentanții Asociației Obștești contra mirosului urât 2016-2019 au organizat un protest în fața Primăriei Chișinău.

Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că mirosul urât care persistă în Chișinău ar proveni de la deversarea în stația de epurare a deșeurilor fabricii Zernoff.

Totodată, circa 3 tone de resturi de la pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare.

Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au anunțat că s-au autosesizat și vor fi anunțate rezultatele de laborator.

În urma mai multor plângeri ale locuitorilor sectorului Botanica al Capitalei, referitor la mirosul urât care îi deranjează, primăria municipală s-a autosesizat pentru a stabili cauza mirosului.

Apele râului Bâc au devenit albe, iar mirosul urât ar veni de la rezidurile deversate în râu de la Stația de epurareAsta susține fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu.


Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter