main logo
646

Polițist răpit: Guvernul a creat un grup de lucru interinstituțional

După ce un polițist din Florești a fost răpit de separatiștii de la Tiraspol, Guvernul R. Moldova a decis crearea unui Grup de lucru interinstituțional pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor produse, sub conducerea Procuraturii Generale.

Polițist răpit: Guvernul a creat un grup de lucru interinstituționalFoto: gov.md

Decizia a fost luată la ședința Executivului de ieri, 7 octombrie, transmite Știri.md

"Aceste acțiuni concertate ale structurilor de facto din regiune constituie o violare incontestabilă a drepturilor fundamentale ale omului și o provocare la adresa securității statului și ordinii de drept. Toate autoritățile competente ale statului au întreprins imediat și pro-activ măsuri pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea acestora", susțin reprezentanții Guvernului. 

Astfel, Executivul anunță că a mobilizat toate forțele sale pentru "identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și cei apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului".

Totodată, subiectul dat va fi abordat azi în cadrul Consiliului permanent al OSCE de la Viena.

"Astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului.

Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetățenilor moldoveni și va activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral", se arată într-un comunicat. 

În context, Executivul face apel către parteneri naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de autorități pentru remedierea situației drepturilor omului.

Știri.md amintește că un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea casei, situată în orașul Camenca, regiunea transnistreană.

Potrivit soției acestuia, polițistul a fost sechestrat de câteva persoane care aveau cagule pe cap, cu haine care aveau inscripția „MGB”, a așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, după care a fost urcat într-un automobil și dus într-o direcție necunoscută.

Totodată, Procuratura raionului Florești a inițiat astăzi o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane și uzurpare de calități oficiale de către angajaţii structurilor de forţă ale autoproclamatei RMN.

Și secretarul de stat al MAI, Sergiu Golovaci a declarat că ministerul s-a autosesizat. ”La maxim am mobilizat toate forțele disponibile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu mai multe precizări în privința acestui caz, iar astăzi, 8 octombrie, a anunțat că încă un polițist a fost răpit.

Citește și: SIS i-a identificat pe răpitorii KGB-iști ai polițistului de la Florești

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării