main logo
2608

Scandalul de la CNAMUP: Gîlca a transmis o scrisoare conducerii țării

Scandalul cu suspendarea din funcție a șefei Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Natalia Catanoi, ia amploare.

Scandalul de la CNAMUP: Gîlca a transmis o scrisoare conducerii țării

Șeful Direcţiei Sănătate a Capitalei, Boris Gîlca, îi ia apărarea și adresează o scrisoare deschisă președintelui țării, șefei Executivului și președintelui Parlamentului, cerând anularea ordinului prin care a fost demisă Catanoi, iar Ala Nemerenco să ceară scuze publice, transmite Știri.md.

Redăm, în continuare, textul integral al scrisorii: 

„Scrisoare deschisă
(în fapt - un mesaj de atenționare asupra unui malpraxis politic): 

Doamna Președinte,
Domnule Președinte al Parlamentului,
Doamna Prim-ministru,

Se distruge sistemul medical din Republica Moldova...
Vă rugăm să nu permiteți! 

Vă rugăm luați atitudine și respectați atât întreaga comunitate medicală, cât și puținii manageri profesioniști care au mai rămas - cei pe care încă nu i-a destituit dna Ala Nemerenco...

Este această instituție un Minister al Sănătății sau este un SRL de batjocură și denigrare umană? 

Dvs. înțelegeți bine că este cea mai nocivă persoană în guvernarea PAS, un ministru care distruge zi de zi sistemul medical, își bate joc, la propriu, de cadrele medicale (cei care încă au mai rămas în țară)... Și nu-i trece o zi fără prostii. Vă rugăm să luați atitudine și decizia corectă: comunitatea medicală va aprecia verticalitatea Dvs.  

Cunoaștem că și în interiorul PAS-ului, dar și între toți trei Dvs., aveți opinii contradictorii despre ministra dată, dar dumneaei rămâne totuși încă în funcție pe seama protecției din Turn. Este o iluzie!

Nu vom putea reface sistemul medical - în fapt, nu vom avea cu cine să-l refacem: în sistemul medical au rămas foarte puțini manageri în sănătate, inclusiv în Ministerul Sănătății nu sunt resurse umane. Cei care încă mai sunt - sunt alungați, destituiți, presați să plece etc., iar în locul acestora sunt organizate concursuri dirijate sau asigurate interimate pentru persoane afiliate, fără experiență administrativă și managerială. 

Niciodată, dar chiar niciodată (!) nu am avut o așa batjocură față de personalul medical, atâta dușmănie generată în comunitatea medicală, o lipsă totală de coordonare și comunicare în sistem.

Suspendarea (în fapt destituirea) doamnei Natalia Catanoi este o palmă dată tuturor cadrelor medicale din Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească și înjosirea inpardonabilă a acestor colegi.

Distinsa colegă Natalia Catanoi a plecat azi (n.r. - luni, 16 ianuarie) cu demnitate, într-adevăr cu capul sus - în aplauzele colegilor de la CNAMUP! Asta spune ceva! (Vizionați videoul de mai jos până la sfârșit). 

Cazul dat este o ”fabulă cauzală” inventată bolnăvicios și fără temei - ”caz supt din deget”. Cu scopul în sine de promovare a unui ”bun prieten” ca interimar, iar ulterior și ”câștigător de concurs”. Și ce dacă instituțiile de competență i-au documentat anterior un management defectuos în baza căruia a și fost destituit? 

Vă rugăm: spuneți-i să-și anuleze ordinul și să ceară public scuze de la dna Catanoi, dar și de la colegii din CNAMUP. Noi o vom înțelege, cu condiția că își va da ulterior demisia sau va fi demisă prin decizia Guvernului”.

Amintim că șefa Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost suspendată din funcție printr-un ordin al ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, iar în privința acesteia a fost inițiată o anchetă de serviciu.

Natalia Catanoi a anunțat că va contesta suspendarea sa din funcția de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Ala Nemerenco a afirmat că Natalia Catanoi „nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării