main logo
1543

Reacţii la scandalul medical din Moldova: Tentă de marketing neloial

Un adevărat scandal pe Facebook s-a lansat după declaraţiile medicului Mihai Stratulat la adresa câtorva instituţii medicale.

Scandal medical în Moldova. Reacţii: Marketing neloial

După mai multe reacţii, şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a publicat un comunicat de presă în care face precizări referitore finanţarea unor spitale în baza sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice). Acestea sunt exprimate în legătură cu afirmaţiile făcute de Mihai Stratulat, transmite Ştiri.md.

„Acest mecanism de plată este un instrument care serveşte drept fundament pentru distribuirea banilor în sistemul spitalicesc într-un mod echitabil între prestatori. Sistemul DRG este bazat pe complexitatea cazului şi permite clasificarea simultană a pacienţilor atât în funcţie de patologie, cât şi de costul îngrijirilor, ceea ce asigură posibilitatea de a asocia tipurile de pacienți cu cheltuielile spitalicești efectuate. Mecanismul respectiv are drept obiectiv asigurarea transparenţei, utilizarea eficientă a banilor în sănătate.

Prin intermediul DRG sunt analizate caracteristicile fiecărui pacient externat (vârstă, sex, durată de spitalizare, diagnostice principale şi secundare, proceduri, starea la externare şi greutatea la naştere (în cazul nou-născuţilor), iar în funcţie de acestea pacienţii sunt clasificaţi într-o categorie distinctă (o grupă de diagnostice). Sistemul DRG este orientat spre rezultatele activităţii unui spital, reflectate în cazurile tratate la nivel de instituţie, şi nu pe resursele şi procesul desfăşurat în cadrul spitalului.

Cazurile tratate, finanţate în baza sistemului DRG, sunt evaluate de CNAM ţinând cont de respectarea în procesul de acordare a asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare a prevederilor Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, Normelor metodologice de aplicare a Programului unic, protocoalelor clinice naţionale şi instituţionale etc.

De asemenea, menţionăm că CNAM şi-a delegat reprezentanţi în comisia recent creată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a evalua calitatea asistenței medicale acordată copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1”, scrie în comunicatul de presă difuzat de CNAM.

Ieri, conducerea Spitalului Clinic Municipal Nr.1 din Capitală afirma că nu va comenta acuzațiile aduse la adresa instituției de către medicul Mihai Stratulat, întrucât este dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare. În acelaşi timp spunea că criticile formulate de acesta au „o tentă de marketing neloial” și au scopul de a ponegri instituția și cadrele medicale, pentru a reduce încrederea pacienților în sistemul medical de stat, în în favoarea instituțiilor private.

Amintim că, medicul pediatru Mihai Stratulat, critică dur sistemul de sănătate din R. Moldova și acuză câteva instituții medicale din capitală că ar pune diagnoze greșite copiilor și i-ar spitaliza doar pentru ca instituția să obțină mai mulți bani de la stat.

Problema de sistem abordată de Mihai Stratulat a ajuns atât în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și a deputaților din Parlamentul R. Moldova.

Tot ieri, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a precizat că s-a autosesizat pe marginea informațiilor postate pe rețelele de socializare de către medicul neonatolog Mihai Stratulat.

Mai amintim că, a fost creată o comisie internă, din care fac parte specialiștii MSMPS în domeniul pediatriei, neonatologiei, neurologiei, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului municipal Chișinău și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării