main logo
2000

Reacția unui spital din Chişinău acuzat pentru diagnostic fals

În anticamera Spitalului Clinic Municipal Nr.1, angajata, care a refuzat să se prezinte, a comunicat că directorul instituției medicale, Iurie Dondiuc, este pelecat într-o deplasare, iar vicedirectorul se află într-o ședință la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reacția unui spital din Chişinău acuzat pentru diagnostic fals

Contactată de ZdG, aceasta a rugat să fie lăsat un număr de telefon la care a dat asigurări că va refeni vicediretorul spitalului, Ion Arteni.

Contactată de ZdG , Aliona Rotari, vicedirector medical la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1, a declarat că poziția instituției a expus-o pe pagina oficială a spitalului, iar alte comentarii nu oferă.

„Spre deosebire de dl Mihai Stratulat, nu ducem un Registru al tuturor cazurilor nefericite de copii bolnavi, care ajung în stare gravă și foarte gravă la spital după consulațiile acestuia, dar nici nu considerăm necesar acest lucru, din moment ce toate eforturile noastre în procesul de asistență medicală copiilor sunt în corespundere cu practicile actuale în domeniu, fapt confirmat și prin multiple mulțumiri ale pacienților noștri, dar și prin numeroase evaluări ale activității instituției, conform prevederilor în vigoare, efectuate de structurile abilitate și specialiști consacrați”, se arată în replica Spitalului Clinic Municipal de Copii Nr.1, al cărei conducere îl numește pe Mihai Stratulat „pretins pediatru”, deoarece acesta ar fi neonatolog de specialitate și nu ar fi activat niciodată în calitate de pediatru în instituții medico-sanitare publice.

În același comunicat de presă, conducerea instituției afirmă că Mihai Stratulat „permanent” blamează cadrele medicale din instituție, dar și întregul sistem de sănătate din R. Moldova, motiv pentru care administrația spitalului și angajații acestuia întâlnesc dificultăți de comunicare cu pacienții.

„Menționăm, că IMSP SCMC nr.1 acorda asistență medicală urgentă copiilor de vârstă fragedă cu afecțiuni respiratorii acute și boală diareică acută, majoritatea constituind-o copii sugari, în vârstă de până la 1 an. Anual se sptalizează/oferă asistență consultativ-diagnostică la circa 8000 copii din municipiul Chișinău și republică. Asistența medicală acordată se încadrează întocmai în prevederile actelor normative în vigoare, inclusiv sistemul DRG, care permite încadrarea/clasificarea statistică a stărilor patologice cu care se spitalizează pacienții, precum și evidența sistemică a acestora. Spre cunostința dlui Stratulat, codificarea cu diagnosticul de Pneumonie, comparativ cu alte afecțiuni respiratorii, nu sporește costul cazului tratat, fapt ce l-ar fi cunoscut, dacă ar fi activat în acest sistem”, se precizează în replica instituției, unde conducerea spitalului ridică semne de întrebare referitor la „nivelul de expertiză/competență profesională” a medicului Stratulat, care i-ar permite să facă „analiza activității medicilor pediatri consacrați”. Totodată, conducerea spitalului îl acuză că utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal, inclusiv prin asocierea permanentă a numelui tatălui său, și că ofensează fără argumente întreaga comunitate medicală.  În context, medicii afirmă că vor folosi toate mijloacele posibile pentru a apăra imaginea instituției.

La acest subiect: 

Medic: Pneumonia, diagnostic care aduce bani spitalelor din Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării