822
0
Medic: Colegii români râd de câte antibiotice administrăm în Moldova
822
0

Scandalul de pe Facebook în legătura cu sistemul medical din Republica Moldova se pare că ia amploare. După schimbul de replici de ieri, reacţii de la Ministerul Sănătăţii, CNAM şi Parlament, astăzi, medicul Mihai Stratulat a venit cu noi dezvăluiri.

Mihai Stratulat precizează că el nu a denigrat colegii medici, dar a vorbit despre un sistem medical în domeniul ocrotirii sănătăţii copiilor învechit, iar prin asta neprietenos şi pe alocuri distrugător, transmite Ştiri.md.

„Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic! Însă în loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care mai adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG! Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde să fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize, iar în a 4-a zi, când perioada acută trece și copilul se simte mai bine să fie externat acasă, în caz contrar internat deja în secție cu diagnoza stabilită și bine argumentată. Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un număr adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri vândute și cu banii obținuți să modernizăm spitalele nou create”, a scris Mihai Stratulat pe pagina sa de Facebook, astăzi, 12 iulie curent.

În aceeaşi postare, Mihai Stratulat care este medic pediatru, a precizat că a discutat anterior cu administrația unui spital, însă nimic nu s-a schimbat. Mai mult, el zice că sunt medici foarte buni în spitale, dar care sunt impuși să facă acest joc, pentru că de altfel riscă să își piardă munca.

„Acuzații aduse de către directorul SCM de copii Nr. 1 „S. Lazo” aud deja pe parcursul a 5 ani. Pacienții îmi povestesc cum sunt denigrat eu de către medicii și administrația de la ambele spitale (și nu doar aceste spitale), cum fotografiază epicrizele de examinare care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului, sau în cazul când copiii într-adevăr necesitau internare și ajungeau la spital cu fișa de trimitere de la mine! Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat, m-am săturat sa lucrez în acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred că a ajuns timpul să facem o schimbare, ori o să ne trezim că generațiile de copii de astăzi nu vor mai ajunge la bătrânețe! Peste tot în lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice! Ministerele Sănătății elaborează politici în această direcție! Colegii din Romania râd de noi la câte diagnoze de pneumonii avem și câte antibiotice administrăm”, a mai adăugat Stratulat.

Amintim că, medicul pediatru Mihai Stratulat, critică dur sistemul de sănătate din R. Moldova și acuză câteva instituții medicale din capitală că ar pune diagnoze greșite copiilor și i-ar spitaliza doar pentru ca instituția să obțină mai mulți bani de la stat.

Problema de sistem abordată de Mihai Stratulat a ajuns atât în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cât și a deputaților din Parlamentul R. Moldova.

Tot ieri, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a precizat că s-a autosesizat pe marginea informațiilor postate pe rețelele de socializare de către medicul neonatolog Mihai Stratulat.

Mai amintim că, a fost creată o comisie internă, din care fac parte specialiștii MSMPS în domeniul pediatriei, neonatologiei, neurologiei, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului municipal Chișinău și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Ieri, conducerea Spitalului Clinic Municipal Nr.1 din Capitală afirma că nu va comenta acuzațiile aduse la adresa instituției de către medicul Mihai Stratulat, întrucât este dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare. În acelaşi timp spunea că criticile formulate de acesta au „o tentă de marketing neloial” și au scopul de a ponegri instituția și cadrele medicale, pentru a reduce încrederea pacienților în sistemul medical de stat, în în favoarea instituțiilor private.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter