main logo
4273

Mandat de arestare, emis pe numele lui Vlad Plahotniuc

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor cu aplicarea măsurii preventive - arest preventiv pentru un termen de 30 zile și au emis mandat de arest în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Mandat de arestare, emis pe numele lui Vlad PlahotniucFoto: Știri.md

Decizia a fost luată în 15 minute după ședința de judecată anunțată pentru astăzi, ora 16:00, transmite Știri.md.

Amintim că ieri, 10 octombrie, procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arestare pentru un termen de 30 zile.

Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive, în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc, urma să aibă loc azi, 10 octombrie, ora 16:00, la Judecătoria mun.Chișinău, sediul Ciocana, însă aceasta a fost amânată pentru ziua de vineri, ora 16:00.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 de lei sau lichidarea persoanei juridice.

Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.

În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv.

Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

Amintim că pe 23.09.2019, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 243 alin. (3) lit.b) din Codul penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Menționăm că avocatul lui Vlad Plahotniuc, Vlad Roşca, anunță când va veni Plahotniuc la Procuratura Anticorupție.

Știri.md menționează că președintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, ar fi plecat pe data de 14 iunie din Republica Moldova imediat după discuțiile de la ședința Consiliului Național Politic al PDM.

Menționăm că Alexandru Slusari a intrat în posesia unui document din partea companiei Kroll, iar principalul beneficiar al furtului miliardului ar fi Vlad Plahotniuc și companiile afiliate acestuia.

Totodată o instanță de judecată din Rusia a decis arestarea fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, pentru organizarea mai multe activități criminale pe teritoriul Federației Ruse.

Iar Interpol a refuzat să-l introducă pe fostul deputat democrat Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării