main logo
1131

Ministerul Agriculturii cheamă la discuții Ambasada Rusiei

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cheamă la discuție reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la Chișinău pentru a identifica soluții, în urma embargoului impus la produsele agricole moldovenești.

Ministerul Agriculturii cheamă la discuții Ambasada RusieiColaj: știri.md

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, cu exponenții Asociațiilor de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor, pentru a discuta asupra subiectului privind interzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din țara noastră, transmite Știri.md.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.

O notificare în acest sens, a fost recepționată, în cursul dimineții de astăzi, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

În acest sens, la ședință s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri.

„Interzicerea importului de fructe din țara noastră ar putea avea un impact major asupra unor producători autohtoni, îndeosebi în pragul campaniei de recoltare. Pentru a preveni anumite riscuri, trebuie să discutăm cu organele de control fitosanitar locale, să mobilizăm eforturile în elucidarea și rezolvarea situației, inclusiv prin cooperarea cu partea rusă”, a declarat Secretarul de Stat Vasile Șarban.

În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții, o rundă de discuții va fi organizată săptămâna viitoare cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Știri.md amintește că Rosselhoznadzor interzice, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”.

Menționăm că singurul raion ocolit de noul embargou rusesc este Dubăsari, dar şi raioanele din regiunea separatistă.

Ieri, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1 a sugerat că embargoul Federației Ruse la produselor agricole din Republica Moldova poartă un caracter politic.

În acest sens, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, să vină cu o explicație privind introducerea restricțiilor de către Federația Rusă, din 15 august, la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova.

Iată de a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari înainte și după reacția autorităților.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării