Produse vegetale din Moldova, interzise în Rusia. Ce propune Slusari
După ce Rosselhoznadzor a anunțat că interzice, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari vine cu o replică după reacția autorităților.
Slusari susține că soluțiile înaintate de autorități "ar fi valuri în lighean", transmite Știri.md.
"Am văzut ieri și azi prima reacția autorităților noastre la interdicția Federației Ruse pentru importul producției vegetale din partea dreaptă a Nistrului. Am rămas uimit. Sper că în foarte scurt timp vom vedea abordare mai serioasă și mai responsabilă.
S-a cerut de la ANSA să intensifice controalele și să mai facă nu știu ce cu certificarea exportului. Se propune întâlnirea cu ambasadorul Rusiei. Cu valuri în lighean încercați să rezolvați problema foarte gravă pentru ramura horticolă ? De ce vă faceți că plouă, mai ales că în țara e secetă?
Subiectul ANSA este necesar să fie discutat separat. Aici se impune o reformă profundă și subordonarea instituției Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, căci la moment entitatea este un stat în stat. Dar în contextul deciziei recente a Federației Ruse ANSA puțin cu ce poate ajuta.
Ceva timp în urmă noi am văzut anumite acțiuni de prietenie foarte strânsă dintre Rusia și Iranul. Pentru cei , care nu cunosc, vă informez că Iran este principalul concurent al Moldovei pe piața fructelor din Federația Rusă. Cred că concluzii în continuare poate trage fiecare de sinestătător.
Pentru 13 cazuri de infectări, depistate în timp de 8 luni, este introdusă embargou de import pentru 31 de regiuni ale Moldovei! Ce nu e clar cu aceasta decizia, în care nu există nici măcar aparențele de logică?
Îndemnul meu către Guvernul este ca să nu piardă timpul cu fumigenele și URGENT să recurgă împreună cu asociațiile fermierilor la salvarea sectorului horticol, dat fiind faptul că 90 % din măr și peste 60 % din prună și struguri moldovenești au fost exportate în Rusia și foarte curând să începe recoltarea masivă.
Draftul planului de susținere a agricultorilor afectați există. La prima etapa este imperios necesar de soluționat problemele amânării plăților scadente fără calcularea penalităților și acordarea unor facilități fiscale.
În paralel rezolvați odată întrebarea cu Acordul de liber schimb cu Egipt. Este rușinos și inexplicabil că se vorbește despre subiectul respectiv mai mult de 10 ani și agricultorii tot așteaptă.
În continuare este necesar de adresat către partenerii externi în vederea identificării unor resurse financiare pentru compensarea parțială a pierderilor agricultorilor afectați. Sarcina minimală și de scurtă durată ar fi supraviețuirea pomicultorilor și viticultorilor în sezonul curent și păstrarea locurilor de muncă !
Dar mă doare deja limba să repet că fără declararea STĂRII DE URGENȚĂ în agricultură acest plan de susținere a fermierilor afectați nu poate fi realizat ! Mă bucur că în afară de Forța Fermierilor acest lucru deja susțin și alte asociații.
Mergem contracronometrului! Guvernul trebuie să acționeze foarte rapid, ferm și eficient în interesele producătorilor agricoli din sate, care asigură peste 35 procente de locuri de muncă în țara. În caz contrar consecințele social-economice și politice pot fi dezastruoase în contextul situației actuale în Moldova!", a conchis Slusari.
Ieri, Slusari declara că această decizie a Federației Ruse cunoștea de acum o lună și spune că despre această intenție cunoșteau fostul și actualul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.
Știri.md amintește că Rosselhoznadzor interzice, începând cu 15 august, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”.
Menționăm că singurul raion ocolit de noul embargou rusesc este Dubăsari, dar şi raioanele din regiunea separatistă.
Ieri, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1 a sugerat că embargoul Federației Ruse la produselor agricole din Republica Moldova poartă un caracter politic.
În acest sens, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, să vină cu o explicație privind introducerea restricțiilor de către Federația Rusă, din 15 august, la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova.