main logo
648

Putoarea din Chișinău: Apă-Canal Chișinău își cer scuze de la Zernoff

„Apă-Canal Chișinău” își cer scuze de la compania producătoare de alcool „Zernoff”, pe care au acuzat-o anterior că e vinovată de deversarea borhotului în râul Bâc.

Putoarea din Chișinău: Apă-Canal Chișinău își cer scuze de la ZernoffFoto: Apă-Canal Chișinău

Într-un comunicat emis presei, Apă-Canal Chișinău menționează în urma investigațiilor efectuate de către Comisia de anchetă de serviciu, formată în vederea elucidării circumstanțelor înregistrate la Stația de epurare a mun. Chişinău, s-a constatat, că Î.M. „Zernoff” S.R.L nu a deversat borhot în sistemul public de canalizare şi nici pe teritoriul Stației de epurare.

"S.A. „Apă-Canal Chişinău” dezminte informația prezentată anterior, cu scuzele de rigoare aduse companiei Î.M. „Zernoff” S.R.L. Totodată facem apel către toţi locuitorii mun. Chişinău şi angajații întreprinderilor industriale, alimentare, vinicole etc., care dispun de informații veridice, privind deversarea deșeurilor de producere în sistemul public de canalizare, să informeze despre aceasta întreprinderea noastră şi organele abilitate în domeniu, inclusiv Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău etc.

În scopul depistării consumătorilor noncasnici, care deversează deșeuri şi dejecții animaliere în sistemul public de canalizare, proces ce conduce la majorarea pe timp de noapte a concentrațiilor de poluanți în apele uzate la intrarea în Staţia de epurare, mai mult de 1,56 ori, S.A. „Apă-Canal Chişinău” în comun cu Inspecția pentru Protecţia Mediului Chişinău şi Agenția de Mediu, continuă efectuarea controalelor inopinate, inclusiv în zilele de odihnă", menționează Apă-Canal Chișinău.

Totodată, se menționează că în urma investigațiilor s-a constatat că cauza apariției culorii alb-opalescentă a apelor uzate, epurate la deversare în râul Bâc, este concentrația mare a hidrogenului sulfurat, precum şi a sulfurilor din apa din decantorul nr. 8 şi după decantor. 

"Respectiv, hidrogenul sulfurat şi sulfurile din apă se oxidează cu oxigenul din aer, proces chimic în urma căruia se formează sulful coloidal, care şi dă această culoare albă-opalescentă. 

Astfel, în baza constatărilor savanţilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Tudor Lupaşcu, academician, şi Aculina Arîcu, doctor habilitat, s-a dovedit, că apariția hidrogenului sulfurat şi a sulfurilor din apa uzată este rezultatul descompunerii biochimice, la temperaturi mari, a substanțelor proteice deversate în sistemul public de canalizare. 

De asemenea, în baza investigațiilor de laborator, efectuate de către laboratorul „ILAS”, acreditat de Institutul de Chimie al AŞM, în apele uzate epurate la deversarea din Stația de epurare a mun. Chişinău, nu s-au depistat compuși de cadmiu şi zinc.
În scopul stabilirii cauzei apariției pigmentului de culoare albă la deversarea apelor uzate epurate în râul Bâc, reprezentanţii Sectorului evidența apelor uzate, au efectuat un şir de controale inopinate, cu prelevarea probelor de ape uzate la deversarea în sistemul public de canalizare de la unii agenți economici", mai scrie în comunicat.

Știri.md amintește că sâmbătă, 7 septembrie, săturați de mirosul urât simțit din Chișinău până la Anenii Noi, reprezentanții Asociației Obștești contra mirosului urât 2016-2019 au organizat un protest în fața Primăriei Chișinău.

Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că mirosul urât care persistă în Chișinău ar proveni de la deversarea în stația de epurare a deșeurilor fabricii Zernoff.

Totodată, circa 3 tone de resturi de la pește au fost depistate în grătarele de la Stația de Epurare.

Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au anunțat că s-au autosesizat și vor fi anunțate rezultatele de laborator.

În urma mai multor plângeri ale locuitorilor sectorului Botanica al Capitalei, referitor la mirosul urât care îi deranjează, primăria municipală s-a autosesizat pentru a stabili cauza mirosului.

Apele râului Bâc au devenit albe, iar mirosul urât ar veni de la rezidurile deversate în râu de la Stația de epurareAsta susține fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării