main logo
6759

Mesajul lui Recean pentru cei care așteaptă demisia lui Vasiloi și Revenco

Prim-ministrul Dorin Recean declară că autoritățile vor decide dacă urmează să fie operate sau nu demisii, ca urmare a atacului armat din 30 iunie de la Aeroport, în care doi moldoveni au decedat la datorie, doar după ce autoritățile responsabile vor prezenta un raport detaliat cu privire la acțiunile întreprinse, iar Procuratura va finaliza investigația începută.

Mesajul lui Recean pentru cei ce așteaptă demisia lui Vasiloi și Revenco

Între timp, oficialul a îndemnat criticii care cer demisia șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, dar și a ministrului de Interne, Ana Revenco, să atragă atenția la cum au acționat polițiștii de frontieră și angajații MAI, care au intervenit primii la fața locului, transmite Știri.md cu referire la NewsMaker.

"Puțini știu, dar Poliția de Frontieră a identificat exact că aceasta (n.r. - atacatorul, Rustam Așurov) este o persoană cu risc sporit. Și el a trecut prin alte aeroporturi, inclusiv din Istanbul, care se consideră unul dintre cele mai sigure, și nu a fost identificat nici într-o bază de date. Totuși, polițiștii noștri de frontieră, în baza filtrelor aplicate împreună cu SIS, au fost capabili să identifice imediat că prezintă un potențial pericol", a declarat Dorin Recean.

Șeful Guvernului declară că din momentul în care s-a auzit prima împușcătură, patrula de Poliție care se afla în imediata apropiere a intervenit îndată – pasagerii, dar și angajații Aeroportului au fost evacuați de urgență, în nici două minute. Prin acțiunile curajoase și prompte, spune Recean, a fost evitată luarea de ostatici.

"Exista o mare probabilitate, certitudine, că lucrurile degradau și mai mult. Menționez ce au făcut acești polițiști, curajul și intervenția promptă", a mai spus Dorin Recean.

În ceea ce privește eventualele demisii, ca urmare a incidentului de pe Aeroport, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că o decizie în acest sens va fi luată abia după ce autoritățile responsabile vor prezenta, la sfârșitul săptămânii curente, primul raport detaliat despre evenimentele din ziua de 30 iunie, dar și acțiunile întreprinse de organele abilitate. Decizia privind eventualele remanieri va trebuie să aștepte, de asemenea, finalizarea dosarului pornit de Procuratura Generală, ca urmare a atacului armat.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Pe 4 iulie 2023, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național, iar drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI.

Agresorul, rănit în schimbul de focuri din timpul asaltului, a murit pe 3 iulie 2023 la spital.

Citește și:

Împușcături pe Aeroport: Pistolarul, reținut. MAI anunță două victime

Cine este polițistul de frontieră, împușcat mortal la Aeroportul Chișinău

Cine este cea de-a doua persoană împușcată pe AIC: Era tată a trei copii

Cine este bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroport

Atacul de pe Aeroport: Oficiali din Tadjikistan au venit la Chișinău

Ofițerii uciși la Aeroport, decorați post-mortem cu Medalia Meritul Militar

Dublu omor la Aeroport: Atacatorul a fost polițist 7 ani în Tadjikistan

Dublul omor de la Aeroport: Atacatorul a decedat pe patul de spital

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării