Medic, despre comasarea Spitalului Toma Ciorbă: Degradare totală
Ex-directorul Spitalului Republican, cardiochirurgul Anatol Ciubotaru, califică intenția Ministerului Sănătății de a comasa Spitalul „Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru drept „analfabetism absolut, degradare totală și lipsă de logică”.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Anatol Ciubotaru a declarat că autoritățile nu știu cum să administreze cele două spitale, iar dacă fuzionarea lor va avea loc, atunci pacienții de la „Toma Ciorbă” îi vor îmbolnăvi pe cei de la Spitalul Dermatologic și Maladii Comunicabile, transmite Știri.md.
„Spitalul Dermatologic și Maladii Comunicabile este un spital într-o singură clădire, cu un singur sistem de ventilare. Dacă se oprește energia electrică, acest sistem duce infecția dintr-un salon în altul și e o chestie confirmată. Ceea ce vrea să facă ministrul Sănătății e o prostie. La Spitalul Dermatologic și Maladii Comunicabile sunt pacienți cu SIDA, iar dacă pacienții de la „Toma Ciorbă” o să fie aduși acolo, păi pacienții cu SIDA vor muri pentru că ei nu au imunitate”, spune Anatol Ciubotaru.
Cardiochirurgul precizează că Spitalul „Toma Ciorbă” este un spital cu multe patologii care pot fi separate, iar fiecare secție are un sistem propriu de ventilare.
„Acest spital are mai multe clădiri, iar mai bine ar fi dacă autoritățile ar închide pe un an o clădire și ar face o reparație capitală și să aducă utilaje noi”, mai spune medicul.
Anatol Ciubotaru a prezentat și o scurtă istorie a Spitalului „Toma Ciorbă”, în care a precizat că instituția este o mândrie a istoriei medicinii din R. Moldova.
„Spitalul „Toma Ciorbă” a fost construit în 1896, dat în exploatare, dar el a reieșit din Spitalul Clinic Republican cu 200 de ani în urmă. După mine, acest spital este o mândrie a istoriei medicinii din R. Moldova, pentru că după anii 1800 pământurile noastre erau câmpuri de bătălie între turci și ruși. Era o epidemie, iar cazurile s-au înmulțit foarte repede, iar atunci medicul Toma Ciorbă, fiind un medic foarte iscusit, a convins autoritățile să creeze acest spital. Atunci când erau epidemiile de holeră, orașul a fost înconjurat de șanțuri adânci pentru ca să oprească răspândirea acest epidemii, iar raioanele au fost separate în patru sectoare, iar ele erau supuse sub pază militară. Așa se luptă cu infecțiile, blochezi totul pentru ca ele să nu se răspândească”, a conchis medicul.
Știri.md amintește că angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cei de la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile au organizat o manifestație la Guvern în semn de protest față de decizia autorităților privind reorganizarea instituției medicale.
Reamintim că, la începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a publicat o hotărâre potrivit căreia Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” urmează să fie comasat cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Potrivit expertului în sănătate publică Mihai Pîsla, argumentele ministerului nu sunt convingătoare, evidențiind lipsa standardelor contemporane în ambele spitale.
La rândul său, ministra Ala Nemerenco a fost scumpă la declarații. Într-o replică pentru jurnaliștii care o așteptau afară, în fața ministerului, Nemerenco a spus că „nu văd aici niciun secret, nicio problemă”.