main logo
7698

Reorganizarea Spitalului Toma Ciorbă, dubioasă: Reacția unui expert

Expertul în sănătate publică Mihai Pîsla pune la îndoială necesitatea reorganizării Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” prin fuziunea cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Acesta susține că argumentele ministerului nu sunt convingătoare, evidențiind lipsa standardelor contemporane în ambele spitale.

Reorganizarea Spitalului Toma Ciorbă, dubioasă: Reacția unui expertPoză simbol

„Ministerul Sănătății a propus Guvernului un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” prin absorbția Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile (or. Codru). Asemenea încercări au avut loc și în trecut, dar până la urmă din diferite motive nu și-au atins scopul. Care este motivul de data aceasta? Cinstit vorbind, argumentele din nota informativă nu sunt prea convingătoare”, scrie Mihai Pîsla pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md

Potrivit expertului, argumentele prezentate în nota informativă nu sunt considerate convingătoare. Se remarcă că Spitalul „Toma Ciorbă” nu respectă standardele contemporane pentru tratarea bolilor infecțioase, iar nici Spitalul Dermatologic nu dispune de condiții adecvate. Fuzionarea nu rezolvă problemele legate de standarde, investiții capitale și infrastructură depășită.

Iar în legătură cu Secția de Terapie Intensivă, expertul susține că aceasta lipsește din ambele spitale. De asemenea, economiile rezultate din reducerea funcțiilor duplicate sunt considerate nesemnificative, afectând eficiența utilizării paturilor.

Potrivit lui, îngrijorările se extind și asupra managementului instituțional, având în vedere distanța mare dintre cele două instituții și menținerea duplicării secțiilor și facilităților, iar lipsa unui concept clar și bine pus la punct privind viitorul instituției după reorganizare generează îndoieli cu privire la oportunitatea deciziei.

„Din păcate se creează impresia că acest concept lipsește și urmează a fi elaborat numai după fuzionare. Și atunci apar dubii privitor la oportunitatea acestei decizii, precum și este greu de contracarat zvonurile precum că scopul principal al fuzionării menționate nu este eficientizarea activității sectorului spitalicesc, dar „eliberarea” (cu timpul) a unui teren în centrul orașului”, a mai scris Mihai Pîsla.

Știri.md amintește că instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” va fi comasată cu instituția medico-sanitară publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Potrivit unui proiect de hotârâre, autoritățile explică acest lucru prin faptul că Spitalul „Toma Ciorbă” nu are suficienți pacienți, iar banii sunt cheltuiți ineficient.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării