main logo
822

Fermierii, nemulțumiți de afirmațiile lui Recean: Declarații mincinoase

Asociația „Forța Fermierilor” constată cu mare regret că ieri, 19 septembrie, prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean „a făcut o declarație mincinoasă și manipulatorie”.

Fermierii, nemulțumiți de afirmațiile lui Recean: Declarații mincinoaseColaj: Știri.md

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, în țările civilizate, demnitarii de așa rang, după asemenea acțiuni, demisionează, transmite Știri.md

„Din start domnul Recean operează cu cifre greșite privind sumele compensațiilor, când insistă că statul a alocat anul curent 200 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă. Oricine poate verifica că primăvara a fost acordat un ajutor fără nicio plafonare către fermieri din unele raioane în valoare de 50 de milioane de lei, iar recent pe principiu discriminatoriu au mai fost alocați încă 100 de milioane de lei. Apropo, în România, toți fermierii afectați de secetă vor primi până la 15 octombrie 200-250 de euro per hectar afectat”, susțin fermierii. 

De asemenea, Asociația menționează că premierul a insistat că „Guvernul și Parlamentul au aprobat Legea secetei după modelul României”.

„Atenționăm că este o mare diferență între ordonanța de urgență din țara vecină și actul normativ aprobat în mare grabă de autoritățile din Moldova, și anume: 

  • În România, plata datoriilor, dobânzilor și penalităților se suspendă obligatoriu nu pe 6 luni, cum prevede legea adoptată vinerea trecută de Parlamentul R. Moldova, ci pe 12 luni, ceea ce este absolut logic și oferă agricultorilor afectați răgaz până la recolta următoare. Evident că suspendarea plăților până la primăvară foarte puțin ajută fermierilor, mulți din care suferă din cauza secetei trei ani la rând;
  • Ordonanța română prevede suspendarea plăților pe credite și împrumuturi, obținute începând din primăvara 2022, din perioada când a început criza climaterică severă. Autoritățile din România cunosc foarte bine că atunci mulți agricultori au reeșalonat datoriile. Legea noastră permite suspendări doar la credite și împrumuturi, luate din 1 septembrie 2023. Reiese că pe datoriile restructurate cu mare greu din 2022, agricultorii sunt pasibili de a fi executați;
  • Actul normativ român nu conține nicio limitare discriminatorie în raport cu fermierii afectați. Toți producătorii agricoli, care dispun de acte de constatare a secetei, pot beneficia de efectul legii. Pe când, conform prevederilor din legea noastră, fermierii pot beneficia de efectele legii doar dacă dețin acte de calamitate ca să corespundă condiției de 50% din suprafața prelucrată afectată, recolta la toate culturile agricole a fost foarte slabă și starea lor financiară este foarte dificilă;
  • Proiectul ordonanței de urgență din România a fost publicat și discutat câteva săptămâni public. Legea moldovenească a fost elaborată, chipurile, pentru fermieri, însă fără fermieri. Vă amintim că textul documentului a fost publicat în timpul ședinței Cabinetului de miniștri, la care el a fost aprobat, după aceea documentul peste o zi a fost votat în Parlament, la insistența ministrului Bolea, cu viteza luminii în două lecturi. Organizația noastră și în acest context de deficit de timp a reușit să vină cu un șir de propuneri privind îmbunătățirea legii. Apropo, amendamentele noastre au ținut cont și de interesele furnizorilor de inputuri, cu care suntem în aceeași barcă și care, la fel, se află în stare deplorabilă. Unica întâlnire cu ministrul pe subiectul proiectului de lege a fost la insistența noastră. Ea a avut loc cu câteva ore înainte de votul din Parlament și nicio propunere înaintată de asociație nu a fost acceptată. Nu este de mirare că acest act normativ nu-i satisface nici pe agricultori, nici pe creditorii acestora și efectul legii va fi unul minuscul.”

Totuși, unicul lucru cu care Asociația „Forța Fermierilor” este de acord cu șeful Executivului ține de necesitatea dialogului. 

„Doar că ne-am saturat de discuții sterile și atitudinea arogantă a autorităților, nu mai avem nicio încredere în cuvintele ministrului Bolea și insistăm la un dialog public și constructiv cu conducerea țării, în persoanele șefei statului, președintelui Legislativului, guvernatorului BNM și prim-ministrului. Aceste promisiuni de discuții publice, constructive, precum și sprijin masiv sectorului agricol, actuala conducere le-a promis în campaniile electorale 2020-2021”, mai anunță Asociația „Forța Fermierilor”. 

Știri.md amintește că premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova este alături de fermieri și îi încurajează să participe la discuții constructive pentru a găsi soluții durabile la dificultățile cu care se confruntă. Recean a subliniat importanța dialogului și a făcut câteva precizări referitoare la solicitările fermierilor și măsurile luate de Guvern.

De menționat că, timp de două zile, fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au cerut ca legea care suspendă obligațiile de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni să fie întoarsă în Parlament, întrucât doar 20% din fermieri ar putea beneficia de ea.

„Vom încerca să discutăm cu șefa statului pe marginea acestei legi, precum și alte subiecte. Totodată, tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor din țară. Vă anunțăm că mâine alte raioane se vor alătura protestelor”, se mai arată în anunțul Asociației „Forța Fermierilor”.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Executivul este în căutare de soluții durabile pentru fermierii afectați.

„Am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile suferite. Am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare.”

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a anunțat în cadrul unei emisiuni că legea care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori nu va fi modificată. Aceasta va fi lăsată să-și facă efectul, iar modificări vor fi operate atunci când va fi necesar. Șarban menționează că scopul este de a salva producătorii care se află în dificultate.

Citește și:

Protestele fermierilor: Maia Sandu anunță când se va întâlni cu manifestanții

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării