Secretar de stat: Scopul MAIA a fost ca să salvăm producătorii
Legea care permite fermierilor să ceară creditorilor amânarea pe un termen de șase luni a obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, nu va fi modificată. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a explicat că actul normativ va fi lăsat să-și facă efectul și are drept scop de a salva producătorii, care se află în dificultate, iar modificări vor fi operate doar atunci când va fi necesar.

„Legea este votată de Parlament și noi nu o reexaminăm. O lăsăm să funcționeze, deoarece pentru noi este important ca aceasta să-și facă efectul. În cazul când ceva nu va merge, ca și orice act normativ votat de Guvern sau Parlament și care trebuie să fie modificat, el se modifică. Cert este că scopul ministerului a fost ca să salvăm producătorii care, într-adevăr, se află în dificultate. Să ajungem la cei care nemijlocit au nevoie de un suport din partea statului și din partea creditorilor și, respectiv, ca ei să poată fi viabili pe viitor”, a comunicat Șarban, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, declară că mulți fermieri sunt efectiv în prag de faliment, iar o soluție ar fi măsurile similare cu cele adoptate de Guvernul român. El mai spune că acum problema nu se pune doar în acel ajutor, pentru că agricultorii nu vor să devină o povară pentru buget și pentru societate.
„Am avut soluțiile pe masă chiar de la prima ședință. Băncile au spus că dispun de lichidități, dar condiția solicitată au fost garanțiile de stat. În România, creditul agricol, care este cu destinația pentru a finanța agricultorul aflat în dificultate, care are certificat de calamitate, e creditat cu o dobândă de 1,95 procente anual”, susține Bădărău.
Potrivit lui Bădărău, agricultorii trebuie să intre în câmp și au suspendat protestele. „Parlamentul nu vrea să ne asculte, la Comisia parlamentară nu am avut nicio audiere. La discuția cu doamna președintă o să înaintăm propunerile noastre și cum vedem noi ca instituția prezidențială poate interveni în astfel de cazuri, pentru că, având o situație gravă la nivel de țară, toate instituțiile statului trebuie să lucreze în soluționarea acestei probleme.”
Secretarul de stat susține că se pot face compromisuri și din acest motiv a invitat reprezentanții protestatarilor la discuții.
„(...) În buget nu sunt bani, dar bazându-ne pe țările partenere din Uniunea Europeană, vom căuta toate posibilitățile ca să ajutăm fermierii. Suntem deschiși și invităm la dialog să discutăm soluții, pentru că ne dorim să fim în continuare parteneri pentru producătorii agricoli și asociațiile acestora”, susține secretarul de stat.
De menționat că, timp de două zile, fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au cerut ca legea care suspendă obligațiile de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni să fie întoarsă în Parlament, întrucât doar 20% din fermieri ar putea beneficia de ea.
„Vom încerca să discutăm cu șefa statului pe marginea acestei legi, precum și alte subiecte. Totodată, tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor din țară. Vă anunțăm că mâine alte raioane se vor alătura protestelor”, se mai arată în anunțul Asociației „Forța Fermierilor”.
„Am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile suferite. Am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare.”