main logo
496

Bolea a venit cu un apel la dialog către fermieri: Căutăm soluții

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu un apel la dialog către fermierii din țară privind situația din agricultură și manifestările fermierilor.

Bolea a venit cu un apel la dialog către fermieri: Căutăm soluțiiImagine simbol

„Am invitat joi fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei mele la Bruxelles, unde am lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească, la care să contribuie țările membre ale UE”, scrie în declarația ministrului Agriculturii, transmite Știri.md.

Totodată, în mesajul său, Bolea menționează că a venit cu „întâmpinări la solicitările agricultorilor. 

„Am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa pierderile suferite, am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025. Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare. Continuăm să căutăm soluții durabile pentru fermierii afectați, dar, în același timp, facem apel la dialog”, scrie în declarația lui Vladimir Bolea.

Știri.md amintește că, pe data de 11 septembrie, Guvernul a aprobat măsuri de sprijin destinate fermierilor afectați de secetă. Este vorba despre suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de șase luni.

La scurt timp, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că decizia de a-i scuti pe fermieri de ratele la bancă pentru jumătate de an, fără a acumula penalități și amenzi, și-a găsit sprijin în rândurile Băncii Naționale a Moldovei, dar și ale altor instituții bancare, pentru că nimeni nu este interesat ca aceștia să falimenteze. Atât autoritățile, cât și creditorii sunt interesați ca fermierii să câștige bani.

Cu toate acestea, fermierii au spus că „măsura este întârziată”, iar intenția de a ieși la protest rămâne în vigoare.

În acest context, mai mulți fermieri din sud-estul Republicii Moldova au ieșit astăzi, 17 septembrie, proteste la Căușeni. 

Potrivit fermierilor, deputații au aprobat această lege fără a-i consulate. Mai mult, ei susțin că autoritățile le-au ignorat propunerile pe care aceștia le-a înaintat.

Totodată, agricultorii din R. Moldova cer demisia ministrului Vladimir Bolea.

Citește și: Fermier: Legea privind ajutoarele urgente să fie întoarsă în Parlament

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării