main logo
6002

Chișinăul răspunde Moscovei: Rustam Așurov nu era anunțat în căutare

Ministerul Afacerilor Interne răspunde la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, precum că atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost rezultatul ieșirii R. Moldova din acordurile cu CSI.

Chișinăul răspunde Moscovei: Rustam Așurov nu era anunțat în căutare

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, autoritățile din Tadjikistan au trimis datele de căutare ale lui Rustam Așurov după ce acesta a comis atacul armat asupra Aeroportului Internațional Chișinău, transmite Știri.md.

Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată căutarea lui Rustam Așurov, întrucât la 30 iunie autoritățile din Tadjikistan erau abia în pregătirea dosarului de căutare internațională pe numele acestuia.

În acest sens, R. Moldova a rechemat ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, de la Moscova, în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere, generate de riscurile războiului care se desfășoară în țara vecină, Ucraina. Ofițerul a fost retras în ianuarie 2023.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Pe 4 iulie 2023, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național, iar drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI.

Agresorul, rănit în schimbul de focuri din timpul asaltului, a murit pe 3 iulie 2023 la spital.

Citește și:

Împușcături pe Aeroport: Pistolarul, reținut. MAI anunță două victime

Cine este polițistul de frontieră, împușcat mortal la Aeroportul Chișinău

Cine este cea de-a doua persoană împușcată pe AIC: Era tată a trei copii

Cine este bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroport

Atacul de pe Aeroport: Oficiali din Tadjikistan au venit la Chișinău

Ofițerii uciși la Aeroport, decorați post-mortem cu Medalia Meritul Militar

Dublu omor la Aeroport: Atacatorul a fost polițist 7 ani în Tadjikistan

Dublul omor de la Aeroport: Atacatorul a decedat pe patul de spital

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării