main logo
569

Ceban acuză Guvernul că vrea să falimenteze Apă-Canal

Riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare în continuare, atenționează primarul general al Capitalei, Ion Ceban, acuzând Guvernul că vrea să falimenteze „Apă-Canal”.

Ceban acuză Guvernul că vrea să falimenteze Apă-CanalFoto: Colaj Știri.md

Edilul Capitalei susține că, „din cauza că au fost tergiversate procesele la maximum pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, „Apă-Canal” a acumulat datorii la energia electrică”, transmite Știri.md.

Compania „Premier Energy” deja a deconectat unele obiective ale întreprinderii, iar pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă-Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate, susține Ceban.

„Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apă-Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015. Am făcut tot posibilul pentru a atenționa toate instituțiile centrale, dar au întors spatele cei de la guvernare”, se arată nemulțumit Ceban.

Primarul spune că ajustările făcute recent la costurile pentru apă și canalizare de ANRE sunt insuficiente și prea târziu au fost ajustate prețurile, fapt ce pune în dificultate situația actuală și poate duce la faliment.

„Plățile încă nu au reușit să vină chiar și cu acele majorări, iar astăzi riscul cel mai mare este că întreprinderea poate rămâne fără energie electrică fiind deconectată. Tare își doresc ei ca această întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.

Dacă în continuare Guvernul va forța nota la ANRE, atunci orașul riscă să rămână fără apă și canalizare, dar și instituția strategică va da faliment, scopul de bază al guvernării. 

Dacă situația continuă, nu vor putea fi realizate proiectele naționale de interconectare la serviciile de apă și canalizare a centrelor raionale din Republica Moldova, finanțate de partenerii de dezvoltare cu sute de milioane de lei.

Totodată, prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în Capitală, un alt obiectiv al guvernării de a da vina pe Primărie”, menționează primarul. 

În context, edilul a readus aminte un șir de scumpiri ce au avut loc anterior și acuză guvernarea că vrea să falimenteze „Apă-Canal” pentru a da vina pe Primărie.

„Aduc aminte guvernării că au scumpit de șapte ori gazul, de aproximativ trei ori energia electrică și rata inflației a fost anul trecut de peste 30%.

Ei au crize interne și externe, iar Chișinăul este țară aparte, după părerea lor. 

Obiectivele guvernării:

1. Să falimenteze una din cele mai strategice întreprinderi ale Chișinăului la etapa actuală

2. Să fie oprite toate procesele pentru ca mirosul neplăcut să revină în Capitală

3. Să dea vina pe Primăria Chișinău

Din interiorul PAS cunoaștem că au pregătit mai multe „surprize” pentru a-și bate joc de oameni.  

Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac, abuz în serviciu, rea-intenție, trafic de influență și alte acțiuni care cad sub incidența Codul administrativ, penal și contravențional”, a adăugat Ceban.

Citește și: 

Patru instalații ale Apă-Canal Chișinău, deconectate pentru datorii

Chișinăuienii vor plăti mai scump pentru apă și canalizare: Noile tarife

Ceban: Decizia ANRE este păguboasă pentru Apă-Canal Chișinău

ANRE răspunde la critici și explică cum s-au calculat tarifele la apă

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării