main logo
1066

Ceban: Decizia ANRE este păguboasă pentru Apă-Canal Chișinău

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”.

Ceban: Decizia ANRE este păguboasă pentru Apă-Canal ChișinăuȘtiri.md

Astfel a reacționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban, după ce Agenția a aprobat noile tarife pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, acestea devenind cu 40% mai mari, transmite Știri.md.

Potrivit edilului, noul tarif a fost aprobat conform unei metodologii păguboase.

„Decizia ANRE nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”. Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor. În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica”, scrie Ceban pe Facebook.

Chiar și cu aceste schimbări, potrivit primarului, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.

„Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorizează acumularea de datorii”, subliniază primarul.

În context, Ceban a adus aminte că, în luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei pentru Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria la energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare.

La finele lunii decembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. 

În prezent, Compania „Premier Energy” a deconectat de la energia electrică opt puncte ale Întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”.

„Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, atenționează primarul.

Citește și: Chișinăuienii vor plăti mai scump pentru apă și canalizare: Noile tarife

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării