main logo
9536

Chișinăuienii vor plăti mai scump pentru apă și canalizare: Noile tarife

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Astfel, tarifele devin cu 40% mai mari.

Chișinăuienii vor plăti mai scump pentru apă și canalizare: Noile tarifeȘtiri.md

Prin urmare, prețul pentru apă, pentru consumatorii casnici, va ajunge la 11,12 lei. Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate - 4,18 lei pentru metru cub, transmite Știri.md

În total, pentru apă și canalizare, consumatorii casnici vor achita un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru consumatorii noncasnici tariful va fi mai mare. Valoarea lui ajunge la 24,46 de lei pentru un metru cub.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

La baza majorării tarifului operatorul a revendicat existența factorilor obiectivi care, în conformitate cu prevederile metodologiei tarifare, au cel mai semnificativ impact asupra majorării tarifelor existente pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate prestat de S.A. „Apă-Canal Chișinău” după cum urmează:
- majorarea prețurilor reglementate la energia electrică cu 87,9 % (de la 1,82 la 3,42 lei/kWh) și, corespunzător, a cheltuielilor pentru energia electrică consumată;
- majorarea prețurilor la reactivi de circa 4 ori față de anul 2020 ce sunt utilizați la tratarea apei și la epurarea apelor uzate;
- majorarea prețurilor reglementate la gaze naturale și a tarifelor pentru energia termică utilizată de către operator;
- creșterea consumurilor aferente retribuirii muncii în rezultatul majorării cuantumului salariului minim pe țară, de la 2 300 la momentul aprobării tarifului anterior la 4 000 lei/lună actualmente.

Menționăm că, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (13) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303/2013, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate prestate de operatori la nivel de municipiu şi care activează în condiţiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, ratificate sau aprobate de Parlament, Guvern sau de consiliile locale, se stabilesc în conformitate cu Metodologia tarifară şi se aprobă de către Agenţie.

Amintim că, până acum, consumatorii din Chișinău achitau tariful de 8 lei și 65 de bani pentru consumul de apă și 2 lei și 4 bani pentru serviciile de canalizare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării