3 iunie, 15:01
945
2
Noi critici de la Bruxelles la adresa lui Igor Dodon și Ion Chicu
3 iunie, 15:01
945
2

Președintele Dodon și prim-ministrul său, domnul Chicu, par deciși să facă orice, numai ceea ce trebuie nu. Cel puțin nu ceea ce trebuie pentru ca Republica Moldova să stea pe drumul său european.

Foto: Facebook.com

De această opinie este raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, transmite Știri.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, politicianul a menționat că politica externă a R. Moldovei este păguboasă, întrucât țara noastră se află „în două luntre“: Bruxelles și Moscova.

"Îi văd pe amândoi angajați într-un balet declarativ între Bruxelles și Moscova, plin de sublinieri naționaliste și împănat cu săgeți către București. Eu cred că nu există modalitate mai păguboasă de a construi o politică externă decât „statul în două luntre“. Sau crezând că populismele strigate în gura mare mută atenția de la simplul fapt că nu îți respecți cuvântul dat.

Suntem mulți cei care încercăm din răsputeri să susținem interesele Republicii Moldova la Bruxelles în speranța că promisiunile făcute pentru a doua tranșă din acordul macrofinanciar vor fi împlinite de Chișinău.

Le-am scris comisarilor europeni pentru a-i ruga să caute o soluție chiar și pentru a treia tranșă. Am avut discuții cu mulți dintre miniștrii moldoveni și cu liderii parlamentari. Toți m-au asigurat că se depun eforturi ca proiectele de legi din conditionalitățile care se regăsesc în acordul marcofinanciar să treacă prin Parlament. Iar la sfârșitul săptămânii, după ce termenele propriilor angajamente au fost depășite, președintele și premierul susțin fără nicio rezervă că nu sunt de acord cu aceste proiecte și nu-și doresc ca ele sa fie adoptate de către Parlament! Și, mai rău decât atât, că vor ignora chiar și voința Parlamentului în care au majoritate! În același timp, asistăm la reluarea discuțiilor cu Moscova pentru un împrumut financiar ale cărui condiții au fost sancționate de către Curtea Constituțională de la Chișinău", a scris europarlamentarul.

De asemenea, Dragoș Tudorache a menționat că demnitarii din fruntea unui stat trebuie să aibă responsabilitate pentru poporul pe care îl conduc.

"Am mai văzut asemenea politicieni și la noi, la București. Oameni care cred că în campanie electorală poți spune orice, că poveștile livrate propriului electorat „nu se pun”. Nu e chiar așa. Demnitarii din fruntea unui stat au o responsabilitate pentru poporul pe care îl conduc. Populismul amestecat cu naționalismul de operetă în loc de seriozitate și devotament pentru propriii cetățeni înseamnă să îți ignori acea responsabilitate de demnitate publică.

Mă aștept ca vorbele să își recapete valoarea lor corectă. Sper să văd în politicienii de la Chișinău coerență și perseverență în demersul lor european. Consider că cea mai mare demnitate la care poate accede un politician nu este funcția pe care o deține temporar, ci capacitatea de a se pune în slujba propriului popor", a mai scris politicianul.

Amintim că, vineri 22 mai 2020, premierul Ion Chicu a atacat dur România, în contextul unor declarații ale europarlamentarului Siegfried Mureșan despre gestionarea defectuoasă a crizei COVID-19 și eșuarea implementării reformelor.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a calificat declarațiile lui Ion Chicu drept inacceptabile, inadecvate și lipsite de respect. După care deputatul Constantin Codreanu a depus o plângere la Autoritatea Națională pentru Cetățenie pentru retragerea cetățeniei române a prim-ministrului Republicii Moldova.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter