main logo
4360

Ministru român, despre postarea lui Chicu: Profundă lipsă de respect

Ministerul Afacerilor Externe a României cataloghează declarațiile premierului moldovean Ion Chicu ca fiind „denigratoare și complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”.

Ministru român, despre postarea lui Chicu: Profundă lipsă de respectColaj: știri.md

De asemenea, în urma declarațiilor făcute de Chicu, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

„Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”, se arată într-un comunicat al autorităților de la București.

Ministerul Afacerilor Externe a României apreciază că aceste declarații „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

„MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi.

Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice.

Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, mai menționează autoritățile române.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

Menționăm că Ion Chicu a venit cu o replică dură după ce Siegfried Mureșan a criticat modul în care Guvernul a gestionat criza COVID-19 și a implementat reformele.

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…”, a scris șeful Guvernului.

„Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți.

Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a mai scris Chicu pe Facebook.

Amintim că nu este prima oară când prim-ministrul îl critică pe Siegfried Mureșan.

La începutul lunii aprilie curent, Ion Chicu a întreabat cine este europarlamentarul Siegfried Mureșan, chiar dacă acesta ocupă funcția de președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Acum o săptămână, Chicu l-a jignit din nou pe europarlamentar. „Face politică. Alt rost în viață nu și-a găsit”, a comentat oficialul moldovean.

Amintim că, la data de 7 mai, convoiul cu ajutor umanitar a ajuns pe șoseaua Hâncești, sub podul de la Telecentru, acolo și a avut ceremonia publică de primire.

Deși, au fost mai multe solicitări ca cele 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 să fie prezentate în Piața Marii Adunări Naționale, decizia nu a fost modificată.

PUN a acuzat guvernarea că a sabotat ajutorul umanitar din România: „Refuză în mod rușinos” accesul camioanelor în PMAN.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a criticat decizia de recepționare a ajutorului românesc, spunând că era firesc să fie un eveniment în Piața Marii Adunări Naționale.

„Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale. Am comunicat colegilor încă de ieri aceste nemulțumiri. Regret decizia Guvernului și mă desolidarizez de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București”, a scris Filip pe pagina sa de Facebook.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, consideră că România nu trebuie tratată așa cum o fac autoritățile în prezent, dar și a mulțumit României pentru ajutor și pentru lecția de modestie.

„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Iar premierul Ion Chicu a fost huiduit la apariția sa la ceremonia primirii ajutorul umanitar.

După porția de huiduieli, mulțimea prezentă a scandat „Rușine!” de câteva ori, după care premierul moldovean și-a început discursul oficial, în care a mulțumit Guvernului de la București pentru sprijin în lupta cu pandemia COVID-19.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării