main logo
12098

Maia Sandu: I-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția Ordinul Republicii

Fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului și ex-lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a rămas fără cea mai mare distincție oferită de stat, Ordinul Republicii.

Sandu: I-am retras lui Plahotniuc distincția Ordinul RepubliciiColaj: știri.md

Anunțul a fost făcut de către președintele țării, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

''Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”. O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat.

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor. 

Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat'', a declarat Sandu.

Știri.md reamintește că, în iulie 2014, Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu Ordinul Republicii de către preşedintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti. 

Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană“.

Anterior, Igor Dodon a declarat în timpul mandatului de președinte că îl va lăsa pe Vlad Plahotniuc fără Ordinul Republicii. Totuși, ulterior, Președinția a renunțat și a precizat că nu ar fi motive suficiente pentru a-i fi retras. 

Ordinul Republicii este distincția de stat supremă a Republicii Moldova, care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii.


Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării