main logo
1502

Dodon nu va retrage Ordinul Republicii de la Plahotniuc: Nu are temei juridic

Deputata Maria Ciobanu a expediat către Aparatul Președintelui Republicii Moldova un demers prin care solicită retragerea Ordinului Republicii oferit lui Vlad Plahotniuc de către fostul președinte, Nicolaie Timofti.

Dodon nu va retrage Ordinul Republicii de la PlahotniucColaj: știri.md

După ce aceasta a primit un răspuns în acest sens, Ciobanu a declarat că Igor Dodon nu ar vrea să-i retragă titlul fostului președinte democrat, transmite Știri.md.

„Cel mai urât dintre pământeni, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, deține cea mai înaltă distincție în stat, Ordinul Republicii, iar pentru președintele Igor Dodon nu sunt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Așteptăm, la calendele grecești, hotărârea instanței de judecată?”, spune deputata.

În răspunsul primit se arată că distincțiile de stat pot fi retrase de președinte în două cazuri:

1. Dacă persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanței de judecată în termenul și modul stabilit de legislație;

2. Dacă persoana a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituției la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

„În cazul dat nu există nici solicitarea instanței de judecată, nici propunerea organului respectiv. În consecință, vă aducem la cunoștință că șeful statului, la momentul de față, nu are temei juridic pentru a retrage înalta distincție conferită anterior cetățeanului Vladimir Plahotniuc”, se arată în răspunsul la scrisoarea deputatei.

Reamintim că Igor Dodon a declarat joi, 21 noiembrie, că îl va lăsa pe Vlad Plahotniuc fără Ordinul Republicii, dar deocamdată mai are nevoie de timp pentru a analiza acest caz.

Image may contain: text

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării