main logo
12625

Curtea Constituțională: Acordul de credit cu Rusia e neconstituțional

Acordul privind creditul de 200 milioane de euro, oferit de Federația Rusă și ratificat de Parlamentul din R. Moldova, a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională de la Chișinău.

Curtea Constituțională: Acordul de credit cu Rusia e neconstituționalFoto: știri.md

Hotărârea Înaltei Curți a fost anunțată după o ședință de mai bine de 8 ore în care magistrații au examinat sesizările depuse de Pro Moldova, PAS și PPDA, inclusiv cu 2 ore de deliberări, transmite Știri.md.

Ședința a avut loc cu câteva pauze pentru dezinfectarea sălii, iar participanții la întrunire au purtat măști și mănuși.

Judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei a depus cerere de abținere din motiv că este rudă cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Parlamentarul PSRM Vasile Bolea a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, deoarece ar fi un apropiat al Partidului Acțiune și Solidaritate, dar demersul său a fost respins.

Potrivit contestatarilor, acordul atentează la suveranitatea naţională, există risc de îndatorare excesivă, iar unele prevederi contravin principiilor economiei de piaţă, fiind inclusiv în detrimentul agenților economici din R. Moldova.

Pe de altă parte, guvernarea a respins acuzaţiile opoziţiei, argumentând că se ia în calcul doar stabilitatea financiară a țării și nu există pericolul majorării datoriei de stat. 

Totodată, deși creditul rusesc în valoare de 200 milioane de euro era prevăzut a a fi utilizat pentru implementarea proiectelor investiționale, în special proiectele de reabilitare a drumurilor naționale, prim-ministrul Ion Chicu a declarat anterior că banii sunt împrumutați inclusiv pentru a achita salarii și pensii.

Știri.md amintește că, pe 23 aprilie, Înalta Curte a suspendat Legea pentru ratificarea acordului rusesc, prin care R. Moldova urma să primească împrumutul de 200 de milioane de euro.

Recent, în contextul examinării acordului privind creditul rusesc, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, s-a adresat Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei și întregului corp diplomatic acreditat în Moldova, menționând că actualmente există o situație tensionată, creată artificial în jurul instanței.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării