main logo
1523

Un judecător CC se abține de la cauza privind creditul rusesc: E cumnat cu Pușcuța

Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei, a cerut să fie recuzat de la examinarea dosarului privind împrumutul de 200 de milioane de euro din Rusia, întrucât este rudă cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, implicat în negocierile cu partea rusă.

Creditul rusesc: Un judecător CC se abține pentru că e cumnat cu PușcuțaColaj: știri.md

Anunțul a fost făcut în debutul ședinței Curții de astăzi, 7 mai, în care Înalta Curte va decide în privința constituționalității Acordului de credit de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Eduard Ababei a solicitat să îi fie acceptată cererea de abținere de la examinarea acestui dosar, întrucât este cumnat cu ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța.

Ababei susține că a luat această decizie „pentru înlăturarea unor suspiciuni de imparțialitate vociferate în spațiul public”.

În aceste condiții, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a anunțat că va cere astăzi recuzarea lui Eduard Ababei, nu și-a mai prezentat cererea.

CC a admis cererea de abținere de la examinarea a lui Ababei. Astfel, examinarea cauzelor va fi făcută de 5 judecători. Este vorba de Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcanu și Serghei Țurcan.

Curtea examinează constituționalitatea Acordului de credit de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse, în baza a trei sesizări. Este vorba de sesizarea depusă de deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, cea a deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, și sesizarea depusă de parlamentarul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării