main logo
9682

Curtea Constituțională anunță Comisia de la Veneția: Situație tensionată

În cadrul unui briefing de presă de astăzi, președinta Curții Constituționale (CC) a declarat că instituția informează Comisia de la Veneția, partenerii internaționali ai Republicii Moldova, Parlamentul European, Consiliul Europei, dar și întreg corpul diplomatic de la Chișinău privind „situația tensionată creată artificial” în jurul Curții Constituționale.

Curtea Constituțională anunță Comisia de la Veneția: Situație tensionată

Potrivit Domnicăi Manole, situația „extrem de complicată” este de natură de afecteze funcționalitatea statului de drept din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Se întâmplă la două zile după ce plenul CC a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții, și cu o zi înainte ca Înalte Curte să pronunțe hotărâri în două cazuri importante.

Este vorba despre creditul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei și în baza cărui sistem de vot pot fi organizate alegeri anticipate în Republica Moldova.

Domnica Manole a acuzat astăzi atacurile la adresa judecătorilor Curții Constituționale din partea politicienilor, inclusiv a președintelui Igor Dodon.

„Asigurăm că judecătorii Curții Constituționale vor activa în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și vor rămâne la fel de independenți și imparțiali la pronunțarea hotărârilor”, a declarat ea.

Precizăm că la 30 aprilie Domnica Manole a declarat pentru Cotidianul.MD că plenul Curții Constituționale își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile internaționale privind situația mai multor judecători ai CC, care ar fi intimidați, presați și filați.

În acea zi, patru judecători constituționali (Domnica Manole, Serghei Țurcanu, Liuba Șova și Nicolae Roșca) au sesizat plenul Curții Constituționale privind intimidările și filajul la care ar fi supuși. Domnica Manole a anunțat că judecătorii se pregătesc să trimită o sesizare către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, magistrații își rezervă dreptul să informeze instituțiile internaționale cu privire la presiunile și intimidările care se fac la adresa judecătorilor CC, care se tem că însăși viața lor poate fi pusă în pericol.

Câteva ore mai devreme, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a declarat că patru judecători ai Curții Constituționale sunt în prezent filați, iar în adresa lor se încearcă inclusiv organizarea unor „provocări”.

O zi mai devreme, pe 29 aprilie, deputatul socialist Vasile Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole.

Ieri, 5 mai, CSM a decis să remită solicitarea lui Vasile Bolea, privind retragerea mandatelor de judecători ai CC pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, către instituțiile care i-au numit pe cei trei – adică Parlamentului și Guvernului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării