main logo
9391

CC: Decretul prin care Grosu a fost înaintat premier e constituțional

Curtea Constituțională (CC) a declarat constituțional decretul președintelui țării, Maia Sandu, prin care Igor Grosu a fost înaintat la funcția de prim-ministru.

CC: Decretul prin care Grosu a fost înaintat premier e constituționalFoto: știri.md

Decizia a fost anunțată de magistrații Înaltei Curți la ședința de astăzi, 22 martie, după ce a fost examinată sesizarea depusă de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, transmite Știri.md. 

Astfel, Curtea a respins sesizarea deputaților socialiști prin care aceștia contestau constituționalitatea decretului de numire a lui Igor Grosu candidat la funcția de prim-ministru.

Totodată, potrivit președintelui CC, Domnica Manole, judecătorul Vladimir Țurcanu a avut o poziție juridică diferită de cea a majorității.

Știri.md reamintește că, pe 16 martie, în timp ce la Președinție aveau loc consultări între fracțiunile parlamentare și șefa statului Maia Sandu, candidatul la funcția de premier din partea PSRM și grupul Șor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că își retrage candidatura.

Astfel, președintele țării, Maia Sandu, a anunțat la finalul consultărilor că îl înaintează pe Igor Grosu la funcția de premier, în contextul în care nu exista un candidat susținut de o majoritate parlamentară formalizată.

Ulterior, PSRM a contestat la Curtea Constituțională decretul semnat de Maia Sandu și a anunțat despre crearea unei majorități parlamentare care îl desemna la funcția de prim-ministru pe actualul ambasador la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării