main logo
1527

Ambasadoarea R. Moldova la UE, despre decizia CoE: Va fi una pozitivă

Deocamdată nu se știe ce decizie vor lua liderii stateleor Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European, cu privire la inițierea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina în contextul în care Ungaria refuză să sprijine Ucraina în acest proces.

Ambasadoarea R. Moldova la UE, despre decizia CoE: Va fi una pozitivăFoto: moldova1.md

Potrivit șefei misiunii R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, indiferent de decizia care ar urma să fie luată, R. Moldova trebuie să continue să își îndeplinească angajamentele asumate în fața UE la obținerea statutului de țară candidată la aderare, transmite Știri.md cu referire la Moldova1.md.

„Scenariul care se examinează este unul pozitiv, în care șefii de stat și de guvern, în ceea ce privește extinderea, vor decide lansarea negocierilor pentru Ucraina și R. Moldova, inclusiv oferirea statutului de țară candidată pentru Georgia și lansarea negocierilor pentru Bosnia și Herțegovina. Agenda Consiliului European include mult mai mule subiecte dintre care și revizuirea cadrului financiar anual, subiect ce ține de securitate și apărare, inclusiv subiectul din Orientul Mijlociu, vor fi multe subiecte, unele din ele sunt interconectate. E foarte complicat de a zice care va fi decizia finală”, a declarat Daniela Morari.

Daniela Morari a subliniat că indiferent de faptul care va fi decizia liderilor europeni, R. Moldova trebuie să continue reformele realizându-și angajamentele asumate.

„Este important ca R. Moldva să continue să livreze, să își îndeplinească angajamentele și condiționalitățile din raportul Comisiei Europene din 8 noiembrie. Dacă va fi o decizia pozitivă, Raportul comisiei Europene are trei elemente importante: recomandarea de lansare a negocierilor expres în cazul R. Moldova, începerea procedurii de screening, revizuirea legislației în toată deplinătatea ei, pe fiecare capitol care va permite formarea pozițiilor pe negociere și contiunuarea îndeplinirii condiționalităților”, a specificat Daniela Morari.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării