main logo
4716

Ceban: Tiraspolul are o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept al Nistrului

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, remarcă o atitudine discriminatorie a Tiraspolului față de consumatorii de gaze naturale de pe malul drept al Nistrului.

Ceban: Tiraspolul are o atitudine discriminatorie față de malul drept

Astfel, în contextul creșterii atenției partenerilor publici și internaționali ai Republicii Moldova față de „factorul transnistrean” al crizei energetice regionale, șeful „Moldovagaz” a venit cu un șir de explicații, transmite Știri.md.

Ceban precizează că, în octombrie 2022, în condițiile în care Gazprom aproape a redus la jumătate livrările de gaze naturale către Republica Moldova, Tiraspoltransgaz SRL a propus următoarea distribuție a 171 de milioane de metri cubi de gaze care intră în republică:

- pentru regiunea transnistreană - 119 milioane de metri cubi;
- pentru restul țării - 52 de milioane de metri cubi.

„Este evident că acest plan urmărește asigurarea 100% a consumatorilor din stânga Nistrului cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice în restul Republicii Moldova.

Desigur, ținând cont de:

1. Gradul de îndeplinire în anul curent a obligațiilor financiare de achitare a livrărilor de gaze către Gazprom: SA Moldovagaz (mal drept) - 100% și SRL Tiraspoltransgaz - 0,05%;

2. Raportul tarifelor la gaze naturale pentru utilizatorii finali: malul drept - 29,27 lei pe metru cub și 0,99/1,37 lei pe metru cub pentru rezidenții din regiunea transnistreană (în funcție de volumul consumului, în plus, utilizarea beneficiilor pentru anumite categorii de consumatori);

3. Numărul consumatorilor deserviți: malul drept - 770 de mii de casnici și 15,5 mii de nerezidenți, regiunea transnistreană, respectiv 206 mii și 2,5 mii;

4. Refuzul MGRES de a produce energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului în proporție corespunzătoare volumului de gaz furnizat de Gazprom redus la 51% (ceea ce a determinat necesitatea achiziționării cantității necesare de energie electrică la un cost ridicat pe piețele europene);

5. Transferul CET-2 al SA „Termoelectrica”, uzinele SRL „Moldova-Zahăr”, SRL „Sudzucker-Moldova” la combustibili alternativi, în lipsa unor acțiuni similare din partea întreprinderilor din regiunea transnistreană”, menționează Ceban.

În concluzie, șeful Moldovagaz remarcă o atitudine discriminatorie a Tiraspolului față de consumatorii de gaze naturale de pe malul drept al Nistrului.

„Nu putem să nu remarcăm în propunerea SRL Tiraspoltransgaz o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept, care plătesc regulat și la timp SA Moldovagaz pentru aprovizionarea cu gaze naturale, precum și asigură îndeplinirea solicitării autorităților centrale ale Republicii Moldova pentru un regim de economisire în fața penuriei de energie”, a conchis Ceban.

Citește și: Șeful MGRES acuză Moldova că ia o parte din gazele pentru Transnistria

Citește și: Krasnoselski: Criza energetică a răcit relațiile cu Chișinăul

Citește și: Krasnoselski vrea bani pentru importul energiei electrice din România

Citește și: Criza energetică scoate la iveală interdependența dintre ambele maluri

Citește și: Criza energetică. Serebrian: Chișinău a propus un compromis, Tiraspol n-a acceptat

Citește și: Tiraspolul poate consuma doar atât cât îi livrează Moldovagaz

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării