main logo
927

Criza energetică scoate la iveală interdependența dintre ambele maluri

Războiul din Ucraina și criza energetică au scos la iveală interdependența dintre cele două maluri ale Nistrului.

Criza energetică scoate la iveală interdependența dintre ambele maluri

O spune fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, potrivit căruia Chișinăul nu are pârghii suficiente în raport cu Tiraspolul pentru că până și energia electrică pe care Energocom o cumpără din România trece prin nodul de distribuție de la Cuciurgan, transmite Știri.md cu referire la IPN

Deputatul PAS, Lilian Carp, spune că timp de 30 de ani Republica Moldova nu și-a construit infrastructura necesară și nu și-a diversificat sursele menținând o stare de dependență energetică.

Reprezentanții guvernării spun că sistemul energetic al Republicii Moldova a fost construit astfel încât să creeze o dependență dintre cele două maluri ale Nistrului. Deși în prezent Chișinăul nu mai cumpără energie electrică de la Cuciurgan, electricitatea procurată din România tot prin stânga Nistrului trece.

„Sistemul energetic al Republicii Moldova a fost construit în perioada sovietică astfel ca toate întrerupătoarele să se afle în stânga Nistrului. Problema este că în 30 de ani am construit o singură țeavă, Iași-Chișinău și din păcate ea pe perioada de iarnă are capacitatea de 70% din necesitățile malului drept. Energia electrică pe care o cumpărăm tot trece pe teritoriul regiunii transnistrene. Noi abia acum construim linia Vulcănești-Chișinău. Dar asta nu e de ajuns. E nevoie de o nouă linie Botoșani-Bălți pentru a asigura cu energie și partea de nord ”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

În același context, ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că reprezentanții Chișinăului ar trebui să pună presiune pe Tiraspol pentru a obține energie electrică mai ieftină. În caz contrar, să fie aplicate restricții economice pentru bussinesul din stânga Nistrului.

„Regiunea transnistreană este parte componentă a șantajului Federației Ruse. Ei execută docil comanda de la Moscova. Noi trebuie să avem grijă de cetățenii de pe malul drept. Când îl aud pe poetul Serebrian despre 90% cetățeni ai Republicii Moldova, mă întreb, cetățeanul are doar drepturi? Sau are și obligații? De a achita impozitele, de a fi loial statului? Sarcina noastră este de a-i impune să livreze energie electrică la un preț de 40-50 de dolari. 4 miliarde de lei pierde Republica Moldova de la neimpozitarea mărfurilor de import. Ei folosesc toate facilitățile Acordului de Liber Schimb la export. Noi trebuie să impunem Tiraspolul să revină la livrarea energiei electrice, pârghiile ar fi gazul, impozitarea mărfurilor”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Republica Moldova nu are pârghii, la modul real, în raport cu regiunea transnistreană ca să impună orice. Pârghiile vizează domeniul comerțului, însă nu sunt în măsură să determine viitorul acestei regiuni. Chișinăul nici nu are resurse să-i susțină energetic. Criza energetică și războiul au arătat cât de multă interdependență există între malul drept și malul stâng. În schimb, Tiraspolul are pârghii să ne lase pe noi fără energie, pentru că nodul de distribuție prin care vine energia electrică din România este la Cuciurgan. În caz de escaladare, când ei nu ar mai avea ce pierde, pot folosi acest instrument”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Marți, în timpul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat că persoanele care vorbesc despre aplicarea unor scenarii mai dure în raport cu Tiraspolul nu țin cont de posibilitățile de răzbunare ale regimului de acolo. Oleg Serebrian a mai spus că peste 90 la sută din locuitorii regiunii transnistrene sunt cetățeni moldoveni, iar chemările unora de a-i „pedepsi” prin lipsire de resurse energetice nu sunt aplicabile nici din punct de vedere moral, nici legal.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării