main logo
10635

Krasnoselski vrea bani pentru importul energiei electrice din România

Pretinsele autorități de la Tiraspol vor să perceapă o taxă pentru importul energiei electrice din România de către Republica Moldova, în condițiile în care curentul vine pe la nodul energetic de la Cuciurgan.

Krasnoselski vrea bani pentru importul energiei electrice din RomâniaFoto: bani.md

„Din luna martie ne-am sincronizat cu ENTSO-E. Da, într-adevăr tehnic ei au niște pierderi de energie mai mari, dar dacă vor o plată pentru tranzitarea energiei trebuie să arate niște cifre și niște măsurări. Ei tehnic pot deconecta cele două linii care vin de la Cuciurgan prin care Moldova importă curent din România. Mai grav este dacă armata lui Putin va bombarda linia de la nordul țării Novodnestrovsk – Bălți (330 KW). Or, prin distrugerea liniei, Putin vrea să crească puterea de negocieri a Tiraspolului”, explică expertul economic Sergiu Tofilat, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Potrivit lui, problema transnistrenilor e că ei fără gaz gratuit și fără exportul energiei nu au bani în buget pentru achitarea pensiilor și salariilor, în condițiile în care jumătate din buget e anume bazat pe încasările din vânzarea curentului malului drept. Ei pot rezista fără bani maxim două luni.

„O soluție ar fi ca Chișinăul să livreze cantitatea de care au nevoie suplimentar pentru a livra energie malului drept”, a punctat Tofilat.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan. 

Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării