main logo
1876

Criza energetică. Serebrian: Chișinău a propus un compromis, Tiraspol n-a acceptat

Chișinăul i-a propus Tiraspolului un compromis în problemele energiei, dar Tiraspolul nu este pregătit pentru discuții pe multe chestiuni.

Criza energetică: Chișinău a propus un compromis, Tiraspol n-a acceptatFoto: protv.ro/Imagine simbol

Potrivit Infotag, vicepremierul Oleg Serebrian a declarat acest lucru marți, în cadrul dezbaterii "Relația Chișinău-Tiraspol în contextul crizelor acutizate: oportunități și pericole noi", transmite Știri.md.

"I-am propus Tiraspolului, ținând cont de reducerea livrărilor de gaze (până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi - "I."), o reducere parțială a consumului, pentru a împărți în mod egal această povară între malul drept și cel stâng. Cu ideea că suntem în aceeași barcă și nu este nevoie să o clătinăm. Această decizie, deși nu foarte satisfăcătoare pentru populația ambelor maluri, a lăsat loc pentru discuții ulterioare", a spus Serebrian.

Potrivit lui, Chișinăul pornește de la faptul că aceasta nu este ultima problemă energetică cu care se va confrunta Moldova, având în vedere războiul în desfășurare în Ucraina și riscurile potenţiale ale suspendării complete a tranzitului de gaze. În opinia sa, "în orice problemă este necesar să se găsească o soluţie unică - atât pentru malul stâng, cât şi pentru malul drept", dar "Tiraspolul nu este pregătit să discute pe multe direcții".

"Având în vedere războiul din Ucraina, se pot întâmpla multe. De exemplu, ținta (loviturilor ruseşti anterioare - "I.") încă n-au fost barajele (centralele hidroelectrice) nici pe Nipru, nici pe Nistru. Dar scenariile cele mai defavorabile nu pot fi excluse. Și trebuie să fim pregătiți pentru orice, nu doar pe malul drept, ci și pe malul stâng. La ultima ședință a grupului de lucru s-a pus problema resurselor de apă - râul Nistru, dar în esenţă nu am avansat. Și n-am văzut deschidere din partea Tiraspolului", a spus viceprim-ministrul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării