main logo
30653

Stare de urgență de sănătate publică în R. Moldova: Regulile anunțate

De mâine, 16 mai, și până pe 30 iunie, în R. Moldova este declarată stare de urgență de sănătate publică.

Stare de urgență de sănătate publică în R. Moldova: Regulile anunțateFoto: știri.md

O decizie în acest sens a fost luată astăzi, la prima ședință a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, transmite Știri.md.

Potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, purtarea măștilor de protecție este obligatorie la nivel național.

Totodată, distanța socială de 1 metru va trebui respectată de cetățeni, precum și respectarea regulilor de igienă a mâinilor, regulilor cu privire la igiena respiratorie.

"Masca de protecție este obligatorie atunci când persoanele călătoresc cu transportul public, atunci când se află în spațiile comerciale, spațiile publice închise și în situția când nu pot respecta distanța socială. Masca va acoperi obligatoriu, atât gura cât și nasul persoanelor", a declarat Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, oficialii au anunțat că activitatea piețelor din Chișinău și Bălți rămâne a fi sistată până pe 31 mai pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Comisia a decis să păstreze interdicția transportului internațional și aerian.

Viorica Dumbrăveanu a mai menționat că unitățile comerciale, în continuare, trebuie să asigure triajul vizitatorilor, asigurarea măsurilor de igenienă și evitarea aglomerațiilor în unitățile comerciale.

Totodată, persoanelor cu vârsta mai mare de 63 de ani le este interzis să se afle în afara domiciliilor și în spațiile publice fără necesitate stringentă până pe 31 mai.

"Această regulă se răsfrânge și facem apel la persoanele care au anumite probleme de sănătate, pentru că la fel sunt în grupurile de risc", a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, terenurile de joacă, terenurile sportive și zonele de agrement rămân închise până pe 31 mai.

Potrivit ministrei Viorica Dumbrăveanu, prestarea serviciilor medicale va fi reluată treptat atât în cadrul instituțiilor medicale de asistența Medicală Primară (policlinici și centre ale medicilor de familie), cât și spitalicești.

"La prima etapă vor fi reluate serviciile chirurgicale de o zi, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestetic mic, serviciile de recuperare precoce pentru pacienții după AVC, infarct miocardic, traumatisme. Totodată, pentru asistența Medicală Primară o condiție esențială o reprezintă programările pentru a evita aglomerările. De asemenea, vor fi reluate examenele medicale cu scop profilactic în condiții de ambulator, activități de servicii diagnostice, de imunizare etc.", a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Vor fi reluate și serviciile stomatologice și a frizeriilor, doar cele de freză cu măsuri de precauție.

Totodată, Comisia a decis că, în acest weekend și weekendul următor, transportul public din Chișinău și Bălți să fie sistat.

În același timp, Comisia a decis ca regimul actual de activitate al HoReCa să fie menținut.

Citește și: Textul integral al hotărârilor Comisiei Naționale de Sănătate Publică


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării