main logo
23016

Recensământ 2024: Câți bani vor primi recenzorii de la stat. Datele BNS

Un recenzor care a acumulat date în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024 va primi nu mai puțin de 13.700 de lei pentru serviciile sale. Totodată, recenzorii vor fi remunerați în funcție de sarcina efectiv îndeplinită și calitatea lucrărilor realizate.

Recensământ 2024: Câți bani vor primi recenzorii de la stat. Datele BNSColaj: Știri.md

Potrivit reprezentantei Direcției diseminare și comunicare a Biroului Național de Statistică, Lilia Racu, pentru Recensământ, din bugetul de stat vor fi alocați în total 329 de milioane de lei, din care 244 de milioane de lei în anul 2024, transmite Știri.md.

Racu Lilia a menționat că Recensământul populației și locuințelor este finanțat cu ajutorul partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, în special Uniunea Europeană și UNFPA, care oferă BNS ajutor tehnic și financiar în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024” în perioada de pregătire și desfășurare a RPL.

„Valoarea totală a proiectului este de 2.750.000 de euro, dintre care două milioane sunt oferite de UE, iar 75.000 de euro sunt din partea UNFPA”, a declarat Lilia Racu.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua cinci vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la Recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Totuși, în ultima perioadă, în mediul online au apărut mai multe înregistrări video prin care se răspândesc falsuri despre Recensământ și sunt făcute apeluri către cetățeni de a nu participa la acest exercițiu.

Astfel, Biroul Național de Statistic (BNS) îndeamnă oamenii să fie precauți atunci când se informează și să fie mai indulgenți cu recenzorii.

BNS amintește că cetățenii care au nevoie de informații cu privire la Recensământ pot apela Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), pot scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată Recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Citește și: Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării