main logo
5708

Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

„Vor desena că în Republica Moldova trăiesc români”. „Vor să asigure cvorumul minim pentru referendumul Maiei Sandu”. „Dacă ne numărați, înseamnă că pregătiți un colaps economic și ne veți lua averile”, acestea sunt câteva dintre interpretările eronate privind Recensământul lansate în spațiul public de unii politicieni moldoveni.

Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuriFoto: colaj știri.md

Biroul Național de Statistică dă asigurări că datele colectate în cadrul Recensământului sunt protejate și folosite doar pentru generarea statisticilor, transmite Știri.md.

Totuși, odată cu demararea acestui exercițiu, în spațiul public au apărut mai multe falsuri, iar printre cei care le răspândesc se regăsesc și politicieni, se arată într-o analiză realizată de Ziarul de Gardă.

„Vor desena că în Republica Moldova trăiesc români”

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale din data de 12 aprilie, a declarat că unul dintre scopurile Recensământului este „de a desena cifre că în Republica Moldova trăiesc români”. 

„Eu cred că acest Recensământ este un instrument în schemele ideologice și geopolitice ale guvernării. (...) Scopul lor este să spună că aici trăiesc 80-90% de români”, a spus Igor Dodon.

Analistul Ion Tăbârță afirmă că acesta este un fals din partea lui Igor Dodon, menit să discrediteze referendumul din toamnă.

„Igor Dodon manipulează cu anumite date și face asta reieșind din anumite narative politice ale partidului său care vin dinspre Federația Rusă. Prin intermediul partidelor politice de orientare de stânga, Federația Rusă vrea să zădărnicească realizarea referendumului din această toamnă, iar de aici vin aceste sperietori. (...) Vedem cum un exercițiu arhi-necesar, inclusiv pentru a elabora anumite strategii cu caracter social-economic, este distorsionat, invocându-se motive de ordin politic”, a spus Ion Tăbârță.

De asemenea, ex-președintele țării se arată convins că un alt scop al Recensământului este de a asigura „cvorumul pentru referendumul din această toamnă”. Totodată, el susține că cel de-al treilea scop este de a colecta o bază de date despre toți locuitorii țării.

BNS a publicat o listă de mituri în care a combătut și teoria lansată de Igor Dodon, menționând că „Recensământul populației este o cercetare statistică care se organizează regulat, indiferent de evenimentele politice”. Instituția ține să menționeze că rezultatele finale succinte vor fi publicate în termen de 12 luni (până la 7 iulie 2025), iar cele finale desfășurate – în termen de 18 luni (până la 7 ianuarie 2026). Astfel, „partidul de guvernământ, chiar dacă va dori, nu va putea utiliza datele colectate în cadrul Recensământului pentru a influența cumva alegerile prezidențiale”, explică reprezentanții BNS.

„Apar opiniile mai multor cetățeni care cred că este vorba despre o informație necesară pentru anumite comitete militare”

Și Bogdan Țîrdea se numără printre promotorii tezelor false despre Recensământ, se mai arată în analiza Ziarului de Gardă. În cadrul unei conferințe de presă, la 11 aprilie, acesta a spus că „așa-zisul Recensământ a bulversat întreaga societate, a creat panică și a creat mai multe fobii și temeri despre scopurile reale”.

„În mass-media apar opinii ale mai multor cetățeni care cred că fie este vorba de o inventariere, fie este vorba despre o informație necesară pentru anumite comitete militare, fie este o tentativă de a aduna informațiile necesare pentru a falsifica ulterior datele referendumului și ale campaniei prezidențiale”, a spus Țîrdea.

În acest sens, BNS precizează că afirmația precum că Recensământul reprezintă o tentativă de a aduna informațiile necesare pentru a falsifica referendumul este falsă. Totodată, reprezentanții BNS spun că „Recensământul nu are nicio legătură cu evenimentele externe sau interne, aceasta este o cercetare statistică”.

„Autoritățile elaborează tehnologia de colectare a voturilor”

Într-o postare pe rețelele sociale, din data de 8 aprilie, Ilan Șor enumeră și el mai multe „scopuri” ale Recensământului.

„Este evident că sunt colectate date cu caracter personal: cu siguranță nu au dreptul să ceară un număr de telefon. Urmează însă în curând alegerile și referendumul. Fără îndoială, Sandu nu va aduna numărul necesar de voturi. Și dacă vor trebui să caute o cale de ieșire, aceste informații vor fi foarte utile. Pot să presupun că, în asemenea mod, autoritățile elaborează tehnologia de colectare a voturilor”, a scris Ilan Șor pe Facebook.

În cadrul podcastului ZdCe, directorul BNS, Oleg Cara, a combătut teza falsă privind colectarea datelor ce au caracter personal.

„Datele individuale, la nivel de persoană, nu le va primi nimeni. Și persoanele din cadrul BNS nu vor avea acces la datele individuale. Odată ce datele se stochează pe serverul Biroului, aceste date vor fi pseudonimizate și însăși prelucrarea datelor va fi făcută cu datele pseudonimizate în care nu se regăsesc codul IDNP și alte date care permit identificarea directă a persoanei. Este exclus ca cineva să utilizeze datele personale ale cuiva”, a spus Oleg Cara.

„Ne vor fi luate averile dacă nu ne vom împotrivi”

Fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, spune într-un video că scopul Recensământului este de a sărăci Republica Moldova prin inventarierea averii.

„Dacă ne numărați, înseamnă că pregătiți un colaps economic, foame artificială și, în schimbul unei farfurii de terci, ne veți lua averile. Trebuie să înțelegeți că ne vor fi luate averile dacă nu ne vom împotrivi. Acest Recensământ face parte din «marea resetare». Ne numără pentru a ne transforma în niște săraci, dependenți de guvernarea care va deveni complet dependentă de corporații transnaționale amplificate de avansul tehnologic”, a spus Iurie Roșca într-un video din data de 10 aprilie.

Aceste declarații au fost catalogate drept „teorii ale conspirației” de către analistul politic Ion Tăbârță. „Sunt așa-numitele teorii conspiraționiste de ordinul globalizării. Se știe că adepții acestor teorii spun că globalizarea distruge tot ceea ce este național. În cazul domnului Roșca, comentariile sunt de prisos. Este un anumit procentaj de cetățeni care crede acestor conspirative și anume că avem anumite forțe globale, oculte care doresc să-și extindă influența pentru a se îmbogăți. Ceea ce spune domnul Roșca cu referire la Recensământ este un fals”, a spus Ion Tăbârță.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării