main logo
4254

Recensământ 2024: BNS anunță în ce orașe situația e mai proastă

Biroul Național de Statistică anunță că circa 1,4 milioane de persoane din peste 950.000 de locuințe au fost recenzate.

Recensământ 2024: BNS anunță în ce orașe situația e mai proastăImagine simbol

Reprezentanții BNS susțin că, în majoritatea raioanelor din centrul și nordul țării, recenzorii au discutat cu mai mult de jumătate din populație, menționând că situația e mai proastă la Chișinău și Bălți, dar și în raioanele din extremitatea nordică precum Briceni, Ocnița, Dondușeni, dar și în sud, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua cinci vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la Recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Totuși, în ultima perioadă, în mediul online au apărut mai multe înregistrări video prin care se răspândesc falsuri despre Recensământ și sunt făcute apeluri către cetățeni de a nu participa la acest exercițiu.

Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) îndeamnă oamenii să fie precauți atunci când se informează și să fie mai indulgenți cu recenzorii.

De menționat că un recenzor care a acumulat date în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024 va primi nu mai puțin de 13.700 de lei pentru serviciile sale. Totodată, recenzorii vor fi remunerați în funcție de sarcina efectiv îndeplinită și calitatea lucrărilor realizate.

BNS amintește că cetățenii care au nevoie de informații cu privire la Recensământ pot apela Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), pot scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată Recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Citește și: Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării