main logo
11167

R. Moldova scoate armata pe străzi: Dodon a semnat decretul

Președintele țării, Igor Dodon, a semnat decretul ce le va permite soldaților din Armata Națională să patruleze străzile, alături de polițiști.

R. Moldova scoate armata pe străzi: Dodon a semnat decretul

Despre aceasta a anunțat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

"Pornind de la dinamica răspândirii COVID-19 în regiune, dar și în țară, suntem preocupați de identificarea unor soluții și măsuri noi de protejare a populației.

Astăzi, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, am luat decizia de a implica efectivul Ministerului Apărării în gestionarea acestei crize. Am semnat în acest sens un decret care permite militarilor să participe la acțiunile desfășurate în acest scop, pentru a sprijini suplimentar eforturile Guvernului în combaterea pandemiei", a scris Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că a discutat astăzi cu conducerea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate despre modul în care instituțiile statului își vor coordona acțiunile pentru a asigura implementarea deciziilor luate de autorități în vederea combaterii răspândirii virusului.

"Ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei respective, fie că este vorba despre punerea la dispoziție a unor unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, de capacități de transport, puse la dispoziția autorităților sau alte tipuri de sprijin.

Totodată, militarii urmează să ajute Ministerul Afacerilor Interne în realizarea măsurilor deja luate de autorități de combatere a răspândirii virusului, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vârstnicilor sau copiilor), un lucru vital în prevenirea răspândirii pandemiei și în reducerea cazurilor de îmbolnăvire a categoriilor de cetățeni vulnerabili.

Acolo unde va fi necesar, militarii vor asigura și sprijinul persoanelor în etate pentru ca acestea să nu fie nevoite să părăsească domiciliul.

În funcție de evoluția ulterioară a situației, vom decide și alte măsuri menite să stopeze răspândirea virusului", a mai scris Igor Dodon.

Știri.md amintește că după ședința Comisiei Situații Excepționale de ieri, prim-ministru a anunțat că, începând cu 25 martie, este limitată mișcarea populației în municipii, orașe și centre raionale pentru a preveni infecția cu coronavirus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării