main logo
1247

Percheziții în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte: 13 persoane, în izolator

Procuratura Anticorupție vine cu detalii privind perchezițiile de azi în dosarul „achiziției blanchetelor pentru pașapoarte”.

Dosarul blanchetelor pentru pașapoarte: 13 persoane, plasate în izolator

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, în total, pe parcursul zilei au fost efectuate 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, transmite Știri.md.

Mai multe persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a  Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuite că, în perioada 2013-2021 au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Se presupune că bănuiții executau indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate.

Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU” au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului  inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

De asemenea, aceștia sunt bănuiți că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei statului, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost ridicate documente, înscrisuri de ciornă, blocuri de sistem de la computere, alte suporturi electronice cum ar fi Flash-carduri, harduri, precum și telefoane mobile etc., care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz.

Prin urmare, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA și DP Chișinău.

Mai mult ca atât, procurorii intenționează să înainteze acte de acuzare persoanelor reținute și să se aprecieze asupra oportunității aplicării măsurilor preventive în privința acestora.

Despre mersul urmăririi penale publicul larg va fi informat pe parcursul desfășurării urmăririi penale.

Reamintim că Procuratura a pornit o urmărire penală după sesizarea premierului Natalia Gavrilița privind acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și Agenției Servicii Publice.

În această dimineață, 3 mai, au fost reținute circa 5 persoane în acest dosar. Printre aceste persoane se enumeră și Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Railean, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Este de menționat că în dosar este vizat și fostul șef al ASP, Vladislav Zara.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării