main logo
4270

Parohul Pavel Borșevschi: Mitropolitul Vladimir, declarat persona non grata în Ucraina

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir nu poate intra pe teritoriul Ucrainei, fiind declarat persona non grata după declanșarea războiului din țara vecină. Declarația a fost făcută de către parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi.

Paroh: Mitropolitul Vladimir, declarat persona non grata în UcrainaFoto: Rise.md

În cadrul emisiunii „InPROfunzime cu Lorena Bogza”, Pavel Borșevschi a menționat că până la înaintarea scrisorii de către Mitropolitul Vladimir au fost și alte discuții privind subiectul inițierii aderării la Patriarhia Română, transmite Știri.md

„Noi am așteptam o mișcare din centru și am avut discuții timp de mai mult timp cu Mitropolitul. Mai ales că și dânsul mi s-a plâns că nu poate merge în Ucraina, că e o persoană non grata pentru că este în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia și nu poate merge la mormântul părinților, la casa lui. Credeți că nu îl doare? Foarte mult îl doare”, a declarat Pavel Borșevschi.

Știri.md amintește că reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei că Biserica Ortodoxă din R. Moldova își păstrează statutul actual.

Asta după ce, pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Ulterior, deputatul PAS Oazu Nantoi a venit cu o reacție și a spus că „trebuie să constatăm că în această scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R. Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse”.

Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.

De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării