main logo
13224

Mitropolitul Vladimir, către Patriarhul Kirill: Lumea rusă ne e străină

R. Moldova se va uni într-o perioadă scurtă cu România, un lucru normal, având în vedere rădăcinile latine ale moldovenilor.

Mitropolitul Vladimir, către Patriarhul Kirill: Lumea rusă ne e străinăFoto: Simbol

Afirmația a fost făcută de Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Întregii Moldove în cadrul unei scrisori pe care a trimis-o pe 5 septembrie Patriarhului Kirill, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Potrivit documentului, publicat de fostul deputat Vlad Cubreacov pe blogul său personal, ÎPS Vladimir îi face șefului Bisericii Ortodoxe Ruse mai multe reproșuri, în special în legătură cu susținerea războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni și „abandonarea” Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Rusă. Contactat de Deschide.md, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat autenticitatea documentului.

„Într-adevăr, este scrisoarea trimisă de mitropolitul Vladimir în luna septembrie patriarhului Kirill” a declarat Cheibaș.

În această scrisoare, Mitropolitul Vladimir îl acuză pe Patriarhul Kirill că l-a abandonat și că nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, susținută de Biserica Ortodoxă Română, precum și de autoritățile laice din România și R. Moldova. El a notat că, din cauza invaziei ruse asupra „fraților de aceeași credință din Ucraina”, Mitropolia Moldovei, care se află sub cefalia Patriarhiei Ruse, este percepută de cetățeni drept un promotor al războiului blagoslovit de însuși Patriarhul Kirill.

„Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre. Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situație orice pași ai noștri în sensul unei intervenții ar fi practic considerați drept sabotaj antinațional, pentru care poporul ne va izola și în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situație de faliment instituțional”, se notează în scrisoare.

Mai mult, potrivit documentului, această situație nu ar trebui să surprindă pe nimeni, pentru că „soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”.

Mitropolitul Vladimir îi mai reproșează Patriarhului Kirill că Rusia i-a tratat dintotdeauna pe moldoveni ca pe „un popor periferic și fără coloană vertebrală”, lipsit de dreptul de a lua decizii pe cont propriu.

„O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhiei Ruse de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita ”Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”. Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, se mai arată în scrisoare.

Despre această scrisoare relata într-o postare pe Facebook încă pe data de 2 octombrie preotul rus Serghei Ciapnin, fost angajat al Patriarhiei Ruse și în prezent la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA. Potrivit lui, acest document ar putea consemna dorința Mitropoliei Basarabiei de a se separa de Biserica Ortodoxă Rusă.

„Acum câteva săptămâni, Patriarhia Moscovei a primit o scrisoare de la Mitropolitul Vladimir. Scrisoarea a fost înregistrată și, aproape sigur, transmisă patriarhului în regim prioritar. Din câte se pare, ea a fost scrisă în termeni foarte duri și Patriarhului Kirill i-au fost adresat întrebări destul de neplăcute. Evident, până acum nu există un răspuns la această scrisoare și, cel mai probabil, nici nu va fi. Judecând după informațiile apărute, este vorba despre posibila ieșire a Bisericii Ortodoxe Moldovenești din Patriarhia Moscovei. Problema constă în faptul că Patriarhul Kirill nu are nicio posibilitate de a pune presiuni pe Mitropolitul Vladimir. Totodată, patriarhul nu este în stare să ajungă la un acord sau să piardă destoinic. Lui Kirill îi rămâne doar un lucru, să înceapă răfuielile prin culoare, după care să întârzie cât se poate de mult cu un răspuns formal”, nota pe 2 octombrie Ciapnin.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării